用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 VS 玫瑰岡
go

高主教 VS 玫瑰岡 [複製鏈接]

請問如果以私立小學來講, 高主教同玫瑰岡邊間的教學質素會好D 呢? 在呢2間學校的網頁都搵唔到佢地升中派位資料。
聽聞高主教偏向較傳統教學, 如果男生較好動, 會否唔適合?

這2間小學都會參加呈分試嗎? 可否照參加政府派位?

5    0    0    0

blueaqua 發表於 17-9-25 14:46
請問如果以私立小學來講, 高主教同玫瑰岡邊間的教學質素會好D 呢? 在呢2間學校的網頁都搵唔到佢地升中派位 ...
高主教成績較好...玫瑰崗近年成績似乎仲係標準線以下
高主教男生一定唔會活動少啦...直屬係唔易有公開資料係網頁
高主教註冊左唔可以去抽統一...玫瑰崗可以 ~~~

請問如果以私立小學來講, 高主教同玫瑰岡邊間的教學質素會好D 呢? 在呢2間學校的網頁都搵唔到佢地升中派位 ...
高主教近年只公佈有幾多個小學生升上中學部, 上年有76個
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

點解會VS ?? 兩間都唔同的學校.

Felix223 發表於 17-9-25 15:02
點解會VS ?? 兩間都唔同的學校.
因為我家小孩大抽獎間間都只得15分, 怕抽唔到心儀學校的話, 想睇定有咩私小可以做BACK UP...而呢2間都係有幼稚園, 考慮緊好唔好由幼稚園開始讀上去
我仲以為高主教同玫瑰岡一樣都係可以攞咗OFFER照去大抽獎添......

blueaqua 發表於 17-9-25 15:04
因為我家小孩大抽獎間間都只得15分, 怕抽唔到心儀學校的話, 想睇定有咩私小可以做BACK UP...而呢2間都係有 ...
如果真係target 高小, 當然上高幼會好一D.

Felix223 發表於 17-9-25 15:08
如果真係target 高小, 當然上高幼會好一D.
其實我唔係特別想TARGET 高小, 只係想搵間有中學BACKUP 的小學, 到時萬一抽唔到/考唔到入人儀的學校, 都冇咁徬徨.......

blueaqua 發表於 17-9-25 15:17
其實我唔係特別想TARGET 高小, 只係想搵間有中學BACKUP 的小學, 到時萬一抽唔到/考唔到入人儀的學校, 都冇 ...

高小不可大抽獎,玫小係可以。

blueaqua 發表於 17-9-25 15:17
其實我唔係特別想TARGET 高小, 只係想搵間有中學BACKUP 的小學, 到時萬一抽唔到/考唔到入人儀的學校, 都冇 ...

玫中係band 3, 成績,師資及校風都有好大改進空間。

回覆樓主:

高主教中學band1, 玫瑰崗band3 喎
高小升中除了升高主教中學,最好那些會升聖保羅,華仁,英皇,聖保羅男女etc. 如果計埋高主教中學,高小升band1 80% wo

呢兩間計,點都應該揀高主教,
除非你喜歡玫瑰崗語境,又可以學西班牙文,
晏返晏放學嘅時間(8:45am-4:30pm),
山上空氣清新及偌大嘅校園,
不過,到中學真係要再諗諗,

如果唔想太傳統,高主教都未必係你杯茶

blueaqua 發表於 17-9-25 15:04
因為我家小孩大抽獎間間都只得15分, 怕抽唔到心儀學校的話, 想睇定有咩私小可以做BACK UP...而呢2間都係有 ...
以前係可以做Backup. 不過由於太多人搵佢做Backup增加行政負擔所以取消了.

高主敎,除非唔想太傳統學校。

玫瑰崗中學好似係 Band 3 水平,不及高主教

男生好動正常,但有冇能力坐定?否則高主教未必適合,因為有女同學,論行為成績都有機會被比下去。依家可以訓練下坐定定 5 分鐘、10 分鐘睇書、勞作等,睇下係咪真係坐唔定。

回覆樓主:

小學我鍾意玫瑰岗, 高主教無特別, 係港島吾算太吸引.

回覆樓主

玫瑰崗你可以當作一間語境好,沒有中學的私小讀,我識人讀緊很滿意,佢中學會轉國際學校所以很喜歡玫小尤其有spanish學。

adriantai 發表於 17-9-26 08:03
小學我鍾意玫瑰岗, 高主教無特別, 係港島吾算太吸引.

請問點解鐘意玫瑰岡?咁港島區有咩其他直私小學會較適合好動男仔而學術方面又好的呢?

964000 發表於 17-9-26 08:55
玫瑰崗你可以當作一間語境好,沒有中學的私小讀,我識人讀緊很滿意,佢中學會轉國際學校所以很喜歡玫小尤其 ...

咁請問你知唔知玫小學生之後通常會讀咩中學?

人是现實,論升中结果高小的確亮丽

回覆 nicholasnip 的帖子

會否考慮把同學的名字覆蓋,以保障他們私隱?
‹ 上一主題|下一主題