用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 S4 Chem係咪比S3深好多?
go

S4 Chem係咪比S3深好多? [複製鏈接]

聽過有人話中伏,係咪真係真係咁難讀?
   2    0    0    0

回覆樓主:

科科都係咁架 wor... S4 會突然加深準備公開試。

mother904 發表於 17-10-23 14:54
聽過有人話中伏,係咪真係真係咁難讀?

你可以了解下同你講嘅人會唔會3X係文理商各一?

Chem喺DSE咁多科(唔計得幾佰人考嗰D)嘅L3+差不多最高。

係咪樓主寫錯左S.3 & S.4呢??

黃巴士 發表於 17-10-23 18:33
係咪樓主寫錯左S.3 & S.4呢??
係呀,漏左個.

我女話S.4想take chem,雖然話S.4的課程當然一定比S.3深,但如果真係突然深幾級,我驚呀女未必適應到者,佢一向文科比理科好,但又想take 一科理科,講明唔中意bio

LingChiBaBa 發表於 17-10-23 16:50
你可以了解下同你講嘅人會唔會3X係文理商各一?

Chem喺DSE咁多科(唔計得幾佰人考嗰D)嘅L3+差不多最高。
Chem喺DSE咁多科(唔計得幾佰人考嗰D)嘅L3+差不多最高。==咁應該唔駛太擔心
同我講既人,係兩科文一科理,會同我女的組合差不多

回覆 mother904 的帖子

Chem 應該唔會太伏,同埋依家市面最多導師係補 Chem,資源充足。我睇過同學 d Chem notes,都唔算太難明/跳級教。

mother904 發表於 17-10-23 21:43
Chem喺DSE咁多科(唔計得幾佰人考嗰D)嘅L3+差不多最高。==咁應該唔駛太擔心
同我講既人,係兩科文一科理, ...

咁好大機會佢係文科人,選Chem係期望升大學選擇大D,咪讀唔掂。

1998Ruby1998 發表於 17-10-23 22:48
回覆 mother904 的帖子

Chem 應該唔會太伏,同埋依家市面最多導師係補 Chem,資源充足。我睇過同學 d Chem ...
咁就好了

LingChiBaBa 發表於 17-10-23 23:24
咁好大機會佢係文科人,選Chem係期望升大學選擇大D,咪讀唔掂。
弊在我女都係文科人,揀chem都係因為想大學多選擇,所以有些少擔心。本來建議佢揀bio,似乎較易掌握,不過佢唔中意都冇符。

捒3X抑或2X?? 如3X - CHEM唔啱讀, 可DROP.  
佢又可自己睇吓S.4的CHEM書是怎樣的.....

黃巴士 發表於 17-10-24 17:42
捒3X抑或2X?? 如3X - CHEM唔啱讀, 可DROP.  
佢又可自己睇吓S.4的CHEM書是怎樣的..... ...
3X,其實我想佢唔好drop科,因為3X比2X可選擇的出路較多,特別係如果佢想去外國讀U,唔少大學要求3X
所以想問清楚情況,等呀女可以考慮清楚先決定

三大理科phy, chem, bio 之中,以 bio 最接近文科,也是文科人較易掌握的理科,所以會考時代,有些學校的文科班會開 biology 或human biology ,卻沒有學校文科班開 chem 或 physics 。
個人經驗,chem 好多內容都要有想像力才能理解,不似其他兩科,日常生活中都有很多例子可以觀察、感受。孩子如果真的要選一科理科,我建議先借一些高中課本看看,感受一下課程的難度。然後可以找相熟的理科老師談談,如果老師都覺得你讀得掂,那就不必擔心了。

emmyfok 發表於 17-10-25 15:25
三大理科phy, chem, bio 之中,以 bio 最接近文科,也是文科人較易掌握的理科,所以會考時代,有些學校的文 ...

三大理科phy, chem, bio 之中,以 bio 最接近文科,也是文科人較易掌握的理科,所以會考時代,有些學校的文 ...

我女校 就係有一班純理
另加開一班bio比文科人讀

我是純文科人,完全唔識理科,你分析得很詳盡,學到野,謝謝。
‹ 上一主題|下一主題