用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一買書問題
go

小一買書問題 [複製鏈接]

小一買書問題

我想問有小朋友會係九月讀小一既媽咪,你地會同學校訂書定自己出街買呢?因為剛收到書單,大約一千蚊到,學校話可以自己出街買,如果出街買係咪有九折架?
我係Dong Dong,我家姐係Ding Ding

Re: 小一買書問題

出街買可以用credit card.
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

我個女讀私校, 全年買書費要 HKD1,854.00, 合共 50本書, 當日註冊時在學校即時購買會有 10% Discount --> HKD1669.00. 由於仍有 17 本書欠, 會安排開學時由學校派發, 為了不想周圍"滕", 決定在學校買了.

醒目開學勳章

比比 寫道:
我想問有小朋友會係九月讀小一既媽咪,你地會同學校訂書定自己出街買呢?因為剛收到書單,大約一千蚊到,學校話可以自己出街買,如果出街買係咪有九折架?

旺角 天利行  買書有九折

如果選擇出街買時, 很多書局都有95折 /9折, 但要注意是否可以買齊? 到暑期尾時, 可能仲有一,二本書買唔到, 你便要四圍搵書局, 他們又話斷市, 個個家長都要這本書, 到九月都未有書.
      另外, 有部分小學,只可以成套書二十多本去買, 不能散賣給家長, 即是如果在書局買唔到那一,二本書, 轉返學校買,學校是不會賣給家長的.

你間小學的買書方式是怎樣? 最好問問學校.

我覺得由學校買會方便一些, 買一次便可以了, 如有缺漏, 都會補回給你, 會安全一D.  

Agree. I think I will buy my daughter's P.1 textbooks etc. at school too.  

係學校買書都一樣有9折, 同自己出街買一樣價錢.
學校買書可以一次過執齊所有書, 但限於學校指定時間購買, 對在職家長做成不便. 我就出街買, 真係要買兩次至執齊d書,
第一次買時, 通常欠一兩本, 留下$ & 電話給書局, d書返左, 書局會電話通知, 都好方便, 可以sat or sun搞掂, 唔使請假
旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  
未經許可  不得轉載、刊登及發放

我個女間學校係有書商係學校擺攤位, 87折。反而出面賣只有95折 or 9折。所以在學校買, 又齊又唔使煩。

其實在學校買書的方法多數是:
1/學校派通告, 通知家長要買書啦,
2/如家長跟學校買, 只由學生交給班主任( 劃線支票/現金/已過數的底單)
3/交款後, 新書便可拿回家

王國長老

總結舊年經驗,都係經學校買好D。
記得舊年註冊日下晝掛8號風球,咁嗰朝老公決定自己去買因怕當日買D書會濕晒。
間間書局其實都有折,學校買亦一樣折,但如果買唔齊又要走多轉。但經學校買如果書未齊會比張書咭你,開學先有的話係堂上派,唔使兩頭走。
今年亞仔升小二都係學校買好D。

I agree.

我阿仔間小學有指定書商來學校, 有 88折!
Hei-Hei

亞女張書單都成$2000 ,在學校買有9折

醒目開學勳章

I prefer buy the books in the school as it is more 方便!

如果大家都有折當然會同學校買啦!個呀囝派返來張通告無寫到有折咁到衰!
我係Dong Dong,我家姐係Ding Ding

我都係去學校買呀,有九折,不過其實唔係因為佢有折頭而返去買o既,係廢事煩囉,我女買書大約9百蚊,其實折左都係平幾十,預左出去買書唔會一次買得齊,咁特登搵車錢又去左d啊~
加上事實當日返學校買書時,書商係俾唔齊書o架,但只要交左錢,佢開學咪補派番,而且家長日係咪都要返去一次,咁我又唔洗特登再去書局,,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題