用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC VS KV 大家點揀?
go

SC VS KV 大家點揀? [複製鏈接]

好多人將這兩間名幼比較,你地會點揀?

襯未有結果出前傾下,無咁大壓力。
   6    0    0    0

aaa28 發表於 17-11-26 04:45
好多人將這兩間名幼比較,你地會點揀?

襯未有結果出前傾下,無咁大壓力。

我揀KV, 傳统必勝,小學咁咁辛苦,先苦後甜

回覆樓主:

睇你target邊類小學,有d新派直資會喜歡收sc學生,因為學生比較presentable,如果你想小朋友讀傳統學校,比較多功課嗰種,就可能Kv好d

我都想知如果小朋友性格較活潑,坐唔定.KV 會否不合適?

回覆樓主

睇小朋友性格。可以坐定,專注力強,KV比較合適。多野講,喜歡探索嘗試,SC比較合適。兩間都好學校,唔係什麼先甜後苦或先苦後甜,係睇小朋友性格同家長著重soft skill定hard skill。

Sumika_san 發表於 17-11-26 09:46
睇小朋友性格。可以坐定,專注力強,KV比較合適。多野講,喜歡探索嘗試,SC比較合適。兩間都好學校,唔係什 ...

其實一直有個疑惑:有紀律坐的定的小朋友是應該選KV,大家一個style,還是SC去發展另一面的能力呢?相反,比較跳躍的是選一起跳躍的SC還是訓練紀律的KV呢?

Bighamster 發表於 17-11-26 12:45
其實一直有個疑惑:有紀律坐的定的小朋友是應該選KV,大家一個style,還是SC去發展另一面的能力呢?相反, ...

我都有這個疑問
但如果揀相反學校,到頭來發現唔合適咪又要搵校轉?

SE12 發表於 17-11-26 13:07
我都有這個疑問
但如果揀相反學校,到頭來發現唔合適咪又要搵校轉?

我會順住小朋友性格去找學校,我當初亦有此疑問,但到時小朋友發揮唔到自己專長的一面,其實影響興趣同自信。

其實好想知 KV升小情況,好神秘

Yuenfamily 發表於 17-11-26 15:07
其實好想知 KV升小情況,好神秘
我身邊有兩個close friend的囝囡讀KV,一位去左DBS今年小三,另一位今年SPCC小一。仪從來唔懷疑KV的升小成續。

回覆 JC_mami 的帖子

呢2個朋友是不是DBS 或SPCC alumni ?聖公會教友?

JC_mami 發表於 17-11-26 16:15
我身邊有兩個close friend的囝囡讀KV,一位去左DBS今年小三,另一位今年SPCC小一。仪從來唔懷疑KV的升小成續 ...

KV小朋友如果入SPCC又真係少,因為兩間學校的教學模式同理念好唔同。BTW,你身邊d人好勁!我識4個KV朋友,一個宣小,一個SFA,一個聖母同一個真道。

回覆樓主

小朋友如果係坐吾定類型,去KV 係咪可以改正這個變得可以坐定定學習,咁樣對佢係咪最好?或是順著他坐不定的性格,搵間接受到佢性格的學校,這個我一直都深思中

Sumika_san 發表於 17-11-26 17:50
KV小朋友如果入SPCC又真係少,因為兩間學校的教學模式同理念好唔同。BTW,你身邊d人好勁!我識4個KV朋友, ...

我有兩個朋友,一個升英華、一個優才

EggCroco 發表於 17-11-26 17:37
回覆 JC_mami 的帖子

呢2個朋友是不是DBS 或SPCC alumni ?聖公會教友?

[size=20.8056px]呢2個朋友是不是DBS 或SPCC alumni ?聖公會教友?唔係

[size=20.8056px]我有個大仔已上小二,KV上的同學成績都比較好。利申,大仔唔係讀KV

回覆樓主

KV係要小朋友較長時間坐定專心架,如小朋友係鐘意企多過坐,鐘意郁來郁去的話,佢返KV會幾辛苦

OP妮歌 發表於 17-11-26 22:48
KV係要小朋友較長時間坐定專心架,如小朋友係鐘意企多過坐,鐘意郁來郁去的話,佢返KV會幾辛苦
...

同埋坐校巴,平時上堂唔可以講野,只可以玩個陣先可以講。有人喜歡,有人說否。

回覆樓主

我唔鍾意KV ,其實兩間幼稚園出嚟嘅小朋友成績差唔多,可能(係可能咋) KV學生會強少少,你當係考第一啦, SC出嚟嘅小朋友考第二,但係SC小朋友活潑好多、開心好多、有自信好多!咁其實考第一同考第二係咪咁大分別呢?

msyoyolam 發表於 17-11-27 10:05
我唔鍾意KV ,其實兩間幼稚園出嚟嘅小朋友成績差唔多,可能(係可能咋) KV學生會強少少,你當係考第一啦,  ...

如果小朋友本身好靜,到SC更加唔突出,久而久之被忽視,失去信心。。。所以其實還是要看小朋友性格的吧,除非SC真的可以train到每類小朋友都presentable!

其實我也唔知上邊想法是否正確,且遲D再念!Likely過多兩日(SC出左信),就不用headache了哈哈

Bighamster 發表於 17-11-27 10:16
如果小朋友本身好靜,到SC更加唔突出,久而久之被忽視,失去信心。。。所以其實還是要看小朋友性格的吧, ...

SC 今天已出信了? Thanks
‹ 上一主題|下一主題