用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲讀完三年大學後回港承認嗎?
go

澳洲讀完三年大學後回港承認嗎? [複製鏈接]

想問下由於香港的大學是四年制,但澳洲的大學卻是三年制。那麼如果係澳洲讀完三年制的大學返嚟,香港承認嗎?
   3    0    0    0

點解唔會?英國都係 3 年制,一樣承認?

MUMREDBB 發表於 17-12-8 00:47
想問下由於香港的大學是四年制,但澳洲的大學卻是三年制。那麼如果係澳洲讀完三年制的大學返嚟,香港承認嗎 ...

承認,但因為三年唔係 Honour Degree, 將來在本港或澳洲以外地報讀Master 比較麻煩,因為一般都要求有 Honour Degree.比較建議在澳洲讀埋Master先返香港。大部份在香港較熱門嘅碩士課程都多人争。

其實樓主尼個問題我都煩緊,因為如果報D尊科,我地澳門大學都係四年,所以如果做社工、物理治療、職業治療等,澳門政府規定都要經委員會決定承吾承認3年學位,因為條文寫明要4年學位

Macau媽媽 發表於 17-12-8 18:07
其實樓主尼個問題我都煩緊,因為如果報D尊科,我地澳門大學都係四年,所以如果做社工、物理治療、職業治療 ...

Activehealth 發表於 17-12-8 20:39
澳洲大學物理治療及職業治療,都係四年制學士課程
sorry 因為我囡係英國讀,所以作個比喻
‹ 上一主題|下一主題