用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心想請教KV在讀生家長:
go

真心想請教KV在讀生家長: [複製鏈接]

剛收到KV offer, 雖然心儀係LH, 但覺得小朋友性格係適合KV的,只係對KV不太認識才心儀LH. 所以想請問有無在讀KV家長,可以分享下以下問題:
1)KV有無拼音學?係咩系統既拼音?Letterland? Rwi? Jolly phonics? 定自家制Phonics?

2) 英文一日有幾多分鐘上堂?有幾多net teacher?

3) 每班幾多人,有幾多個班主任,幾多位老師睇一班?師生比例幾比幾?

4)成600個學生,仲要分2個校舍,學校會否忽略對學生既關顧?都知無咩家校合作,但如果家長問下小朋友情況,學校會否唔鐘意?

5)升小學有無咩配套?校長會唔會幫手寫推薦信?

6)係咪大部份學生升津校?直私得好少?要唔要出去上面試班?
   2    0    0    0

wcyjessica 發表於 17-12-16 08:00
剛收到KV offer, 雖然心儀係LH, 但覺得小朋友性格係適合KV的,只係對KV不太認識才心儀LH. 所以想請問有無在 ...

我都想了解

回覆樓主

1)KV有無拼音學?係咩系統既拼音?Letterland? Rwi? Jolly phonics? 定自家制Phonics?

2) 英文一日有幾多分鐘上堂?有幾多net teacher?
唔清楚

3) 每班幾多人,有幾多個班主任,幾多位老師睇一班?師生比例幾比幾?
30-33人,2位老師

4)成600個學生,仲要分2個校舍,學校會否忽略對學生既關顧?都知無咩家校合作,但如果家長問下小朋友情況,學校會否唔鐘意?
30人一班,關顧一定唔算好多,但一年見2次家長,2次陽光電話,都歡迎家長查詢

5)升小學有無咩配套?校長會唔會幫手寫推薦信?
K2有教講故事班,未讀k3未知

6)係咪大部份學生升津校?直私得好少?要唔要出去上面試班?
咩都有,sfa,德望,直私唔少,津校都有

wcyjessica 發表於 17-12-16 08:00
剛收到KV offer, 雖然心儀係LH, 但覺得小朋友性格係適合KV的,只係對KV不太認識才心儀LH. 所以想請問有無在 ...

1. Jolly phonics

2. Net time twice a week, each time 20mins for k1

3. 25-33 students, 2-3 teachers for k1

4. Teachers have passions and hearts to take care your child, they are welcome to discuss with you for all child matters

5. No recommendation letter as heard

6. Not really
‹ 上一主題|下一主題