用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請大家評下以下中學banding?
go

請大家評下以下中學banding? [複製鏈接]

小女校內B2A,因係名校老師話出外會加分的,自行可選以下那間?
九真  2A
黃笏南 1B
培道 2A
銀禧 1C
聖家書院 1C
德愛 1C
聖傑靈 1B
梁式芝 1C
另外想問如自行一選誇區
大抽獎本區變相係咪冇咁昜中,謝!

elbar    發表於 18-1-4 19:20
   2    0    0    0

回覆 kimberlybaby 的帖子

小心老師送「安慰獎」比你, 努力仍然是最重要
統一派位講運氣,

考慮自行時要明白也講一點運氣,

成績和面試固然重要

但要視乎什麼學生申請跟你一起爭自行位

所以呈分後教局排位明顯最重要

可參考

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3584560&extra=page%3D1

kimberlybaby 發表於 18-1-4 08:25
小女校內B2A,因係名校老師話出外會加分的,自行可選以下那間?
九真  2A
黃笏南 1B
提議自行一進取聖家或聖羅撒
二培道或九真

抽獎 可以銀禧、聖家、聖羅撒

九龍城外競爭更大, 更只講運氣

sell2japan 發表於 18-1-4 09:24
二培道或九真

聖羅撒吾係沙田區咩?

"名校老師話出外會加分的"
不是真的, 勿信!
自行, 學校係睇全港排名, 跟名吾名校無關係!

九真  2A
黃笏南 1B
個老師好明顯唔明白個遊戲規則。

bettyay    發表於 18-1-4 10:43

crazyhippo 發表於 18-1-4 10:37
"名校老師話出外會加分的"
不是真的, 勿信!
自行, 學校係睇全港排名, 跟名吾名校無關係! ...
其實返而外區中學唔識你間學校,見你校內成績差,印象唔好,面試會減分。

sell2japan 發表於 18-1-4 09:24
二培道或九真
我都係建議聖家、九真。

九真  2A
黃笏南 1B

現實中, 不會存在校內B2A, 校外可能係B1C

只有可能係區內B2A, 全港B1C, 但某程度上都係靠估, 未必準確, 風險亦好高

小學對學生提供既升中協助係好重要, 如果資料不清不楚會害死人.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-4 10:47

只有可能係區內B2A, 全港B1C, 但某程度上都係靠估, 未必準確,  ...

現實中部份有直屬既小學所提供既banding係依足教育局既1/3去劃分,SJPS 和 MPS如是~~~

我理解係若認受性高既小學,確實係有機會考中學有少許著數,但並唔可以盡信~~~

hkpapa852 發表於 18-1-4 10:47

只有可能係區內B2A, 全港B1C, 但某程度上都係靠估, 未必準確,  ...
連地區小學考某中學有優都有人信, 九龍城喎, 點都有人信的 ! 

王家爸爸 發表於 18-1-4 10:46
我都係建議聖家、九真。

王家爸,自行聖家會吾會大部份收返晒聖家小學??

kimberlybaby 發表於 18-1-4 11:40
自行階段無嘜學校會收返自己小學既學生。

王家爸爸 發表於 18-1-4 11:53
自行階段無嘜學校會收返自己小學既學生。

咁又唔係.....

培正: 自行只收直屬小學學生

民生, 聖心: 收大比例直屬小學學生

LS, SJC, MCS, 坑真, SPSS, MSS: 自行階段都有收一定比例小學部既學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-4 11:58
咁又唔係.....

問學校會講嗎?

kimberlybaby 發表於 18-1-4 11:40
其實到底令千金小學, 對不獲中學部錄取既學生, 到底有咩支援呢?

需知道佢一向升中係零透明度 (因為以前唔需要擔心), 如果又係好似GH小學咁, 好難攪

只要學校有呈分, 小學部每年都會知道上年佢地有幾多學生屬於全港同地區性B1/2/3, 佢地一定可以幫你估計到小朋友大約所屬既派位組別, 只係差在佢肯唔肯幫你去估

hkpapa852 發表於 18-1-4 11:58
咁又唔係.....

培正、聖心比較特別,一直都係比較封閉。民生唔清楚。LSC、SJC、坑真、MSS收外來生比例其實上升咗。MCS、SPSS唔太清楚。

kimberlybaby 發表於 18-1-4 12:01
問學校會講嗎?
學校B2A點分出來的?自己的方法劃分?例如全級小朋友分9個grade,屬於第4個?
如果咁,貴校如果B1(EDB)同學比例高,大過 50%,小朋友的確係B1,自行可以進取些。

王家爸爸 發表於 18-1-4 12:24
培正、聖心比較特別,一直都係比較封閉。民生唔清楚。LSC、SJC、坑真、MSS收外來生比例其實上升咗。MCS、SP ...

MSS 好似係有既定既收原校生人數,MSS既錯覺收多咗街外生係早幾年既小學大轉細階段,中學學位少左但要維持一定比例收原校生,但近年似乎已正常化番~

b3410 發表於 18-1-4 12:42
學校B2A點分出來的?自己的方法劃分?例如全級小朋友分9個grade,屬於第4個?
如果咁,貴校如果B1(EDB)同 ...

佢話多過50%
‹ 上一主題|下一主題