用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問關於黃笏南中學
go

想問關於黃笏南中學 [複製鏈接]

學校列明申請要求中英數要1A2B, 咁如果只得2B1C, 申請係咪等於自動放棄呢?

利申:我仔讀同區傳統名小,屬程度深的。雖然黃笏南校長講過對於唔同小學嘅深淺程度心裏有數,但始終唔知搏唔搏好,有冇過來人可以share吓?

elbar    發表於 18-1-4 19:38
   0    0    0    0

回覆樓主:

我都見1A2B停步,都係等大抽獎博算了

siu_mei 發表於 18-1-4 17:33
學校列明申請要求中英數要1A2B, 咁如果只得2B1C, 申請係咪等於自動放棄呢?

利申:我仔讀同區傳統名小,屬 ...
其實2B1C 的話
1) 是名小學的, 問老師仔大約排名屬上/.中........

2) 盡可能向老師打聽過去同等成績的有沒有成功入此校

3)瞭解仔的能力和他的喜好或特長, 看看是不是此校的收生準則

理論上係的。可能同上面講, 等大抽奬機會會大D。

建議你直接打電話去"黃笏南"中一升學組主任問過明白吧!看看貴小學一向這成績的小學生是否有得面試呢!

多謝各位意見,宜家真係好頭痕,除咗黃笏南同另一間比較喜歡,已經諗唔到可以㨂邊間了。唉!
‹ 上一主題|下一主題