用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無知一問
go

無知一問 [複製鏈接]

我填表時突然有一疑問,所有學校選擇都係人手寫填號碼,咁教局收到表後,要再揾人用人手逐一輸入電腦?還是用一啲認字軟件scan?

咁無論用人手定scan, 都有機會入錯或認錯,咁我地會唔會遲啲收到確認信? 如無,我地又點知過程中有冇出錯呢?

有啲無聊,但真係想知!
   0    0    1    0

siu_mei 發表於 18-4-26 15:39
我填表時突然有一疑問,所有學校選擇都係人手寫填號碼,咁教局收到表後,要再揾人用人手逐一輸入電腦?還是 ...

我都有諗過
請高人指點

回覆樓主

你不如諗下填唔足30格,有人幫你填埋

其實真係好危險

回覆 siu_mei 的帖子

我地學校講座有講, 教育局係會用電腦SCAN入資料, 不用人手, 但如果用藍色原子筆, 就有機會輸入唔到電腦, 咁就要用人手入資料, 到完成程序後, 會SEND一份COPY比學校教對, 看看有沒有錯誤, 如核對後沒有錯, 就會將家長存根派回家長KEEP

siu_mei 發表於 18-4-26 15:39
我填表時突然有一疑問,所有學校選擇都係人手寫填號碼,咁教局收到表後,要再揾人用人手逐一輸入電腦?還是 ...
無論係人手定係OCR軟件,都有機會出差錯,所以最緊要係寫得清楚。

妹妹頭 發表於 18-4-26 15:57

我地學校講座有講, 教育局係會用電腦SCAN入資料, 不用人手, 但如果用藍色原子筆, 就 ...

即係要信學校班書記..................

我可唔可以自薦? 我係專業校對喎。

妹妹頭 發表於 18-4-26 15:57

我地學校講座有講, 教育局係會用電腦SCAN入資料, 不用人手, 但如果用藍色原子筆, 就 ...

咁樣都好啲,但就只可靠晒學校幫手check.

回覆 little_yolky 的帖子

我地唔係書記做, 係2個負責升中既老師+副校長負責, 佢地話會DOUBLE CHECK , 比2個老師負責

妹妹頭 發表於 18-4-26 16:03

我地唔係書記做, 係2個負責升中既老師+副校長負責, 佢地話會DOUBLE CHECK , 比2 ...
好心搵返自己班主任check啦, check少D, 錯既機會少D。

可能你地會呢

王家爸爸 發表於 18-4-26 15:59
無論係人手定係OCR軟件,都有機會出差錯,所以最緊要係寫得清楚。

所以填表時,我真係逐隻逐隻字慢慢寫,啲字好似小學生寫嘅字咁,怕平時啲字太暸草電腦認唔到

王家爸爸    發表於 18-4-26 16:25

我地學校都係副校長負責對, 我地得好少人, 所以一個人對晒都可以.  副校長講過, 如果用咗藍色筆或過唔到底, 佢要逐張補填返晒的, 就係怕電腦認唔到.
‹ 上一主題|下一主題