用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行一丶二
go

自行一丶二 [複製鏈接]

其實一直諗緊:
A中學在自行收生要收5O個位,咁佢係咪會交50個學生名單上教育局?咁又如果呢50個學生入面丶有30個將A校放做第二志願,而呢30個嘅第一志願又收喎丶咁佢地一定會派去第一志願丶而A校咪會有39個空缺?咁即係呢D都是叩門位?謝解答
   1    0    0    0

回覆樓主

打錯係30個位

醒目開學勳章 王國長老

學校係有一批後備名單提交畀教育局, 唔會只交 30 人咁少.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

missshasha 發表於 18-7-2 01:20
其實一直諗緊:
A中學在自行收生要收5O個位,咁佢係咪會交50個學生名單上教育局?咁又如果呢50個學生入面丶 ...

是有後備list, 如30個自行位, 除30個正選學生, 可能有幾十個後備補上被自行一取錄或已接受直資offer的學生。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

明白了,唔該曬咁多位

missshasha 發表於 18-7-2 01:20
其實一直諗緊:
A中學在自行收生要收5O個位,咁佢係咪會交50個學生名單上教育局?咁又如果呢50個學生入面丶 ...

應該學校會問教育局取個list, list晒申請佢自己既名單,收生就一路甘排落去,59個自行位應該收晒

回覆樓主:

自行係有一批waiting list。
係info day 有校長講過,雖然自行只有50個位,但未必全部揀佢地做自行一,所以排第80既都有機會入讀

emibaby 發表於 18-7-2 17:54
係info day 有校長講過,雖然自行只有50個位,但未必全部揀佢地做自行一,所以 ...

Thx for yr info.

angiehouse 發表於 18-7-2 13:42
應該學校會問教育局取個list, list晒申請佢自己既名單,收生就一路甘排落去,59個自行位應該收晒
...

Thx

回覆樓主:

自行階段
中學會交Double以收生人數按次序既名單給教局
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 18-7-2 21:26
自行階段
中學會交Double以收生人數按次序既名單給教局

Ic thx

emibaby 發表於 18-7-2 17:54
係info day 有校長講過,雖然自行只有50個位,但未必全部揀佢地做自行一,所以 ...

咁學校如有扣門位,會先考慮waiting list 嗎

nnmama 發表於 18-7-10 13:52
咁學校如有扣門位,會先考慮waiting list 嗎

有些不設叩門或只收自行有面試既學校,可能以waiting list去選學生,但大部分公開叩門既學校以叩門試為準。
‹ 上一主題|下一主題