用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分降banding
go

呈分降banding [複製鏈接]

請教,家住沙田區,如在九龍城讀小學,如選回沙田區中學,會否降banding ?
   3    0    0    0

rainbow2018 發表於 18-7-26 23:49
請教,家住沙田區,如在九龍城讀小學,如選回沙田區中學,會否降banding ?

應不會。因兩個都是強網,但九龍城强dd。

回覆樓主

呈二之後學校會話你知小朋友㗎banding,呢個應該係全港㗎

rainbow2018 發表於 18-7-26 23:49

回覆 章太郎 的帖子

明白,多謝各位

jessie005 發表於 18-7-27 12:55
呈二之後學校會話你知小朋友㗎banding,呢個應該係全港㗎
學校唔會知全港。亦唔會準確地知本區。

學校只知自己學生排名,再配對返過去派位結果去估。
所以邊沿名次學生揀校風險最大,無人知學生係乜banding。

jessie005 發表於 18-7-27 12:55

學校透過呈分系統計出嚟個模擬名次, 只係校內名次

小學會知上年各Band有幾多個全港性同地區性B1/2/3學生, 將名次配對番落去可粗略估計到.

但最大問題係, 呢個名次沒有Pre-S1成績既調整, 所以唔夠準確, 亦因而出現一堆所謂"邊緣人"

如學校上年只有40個B1學生, 今年就算全級人數一樣, 模擬名次第40名個位都有可能唔係B1學生, 通常學校會視呢D名次既學生係"邊緣人" (以呢個例子, 應該名次3X-4X係邊緣人)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-27 15:22

小學會知上年各Band有幾多個全港性同地區性B1/2/3學生, ...

單數年應該有變數,因為上年師兄姐pre s1成績先會計落去,如果系雙數年升中,你又吾系邊緣,學校系會計得準d,當然要學校肯誠實同透明話比你聽

hkpapa852 發表於 18-7-27 15:22

小學會知上年各Band有幾多個全港性同地區性B1/2/3學生, ...

請問19/20升中,即9/2018月升P6,佢地全港次第睇邊年PreS1? 係咪只睇岩岩7月考完個次?

kirstyau 發表於 18-7-27 16:50
請問19/20升中,即9/2018月升P6,佢地全港次第睇邊年PreS1? 係咪只睇岩岩7月考完個次?
...
睇2016年同2018年P6畢業生既Pre-S1成績

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-27 16:52
睇2016年同2018年P6畢業生既Pre-S1成績

Thanks!

回覆 hkpapa852 的帖子

咁單數年升中同學考PS1,除咗用黎分班實質無咩用途?

熱媽 發表於 18-7-27 17:04
回覆 hkpapa852 的帖子

咁單數年升中同學考PS1,除咗用黎分班實質無咩用途?

‹ 上一主題|下一主題