用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華1st and 2nd interview 分數
go

英華1st and 2nd interview 分數 [複製鏈接]

有無人知英華1st interview 及2nd interview 的分數是怎樣計的?例如是否2次總分加埋才決定能否進入3rd interview ?定係2nd in 的分數決定是否入3rd in,1st in的成績不會計入2nd in 內?
   4    0    0    0

回覆 hello_kitty123 的帖子

有沒有人知道?

MARKING SCHEME都參考下好喇我會每一ROUND 重新計算, 盡力去做.
其實咁多人考,  去得下一輪, 果堆人分數一定好接近.
再者, 就算ROUND 1, 2佔90%, ROUND 3佔10%, 你會唔會ROUND 3 亂來?
都係上面果句, 去得下輪的, 個個差唔多分數.

回覆 eeg1106 的帖子

咁又係。謝謝你。

hello_kitty123 發表於 18-9-28 10:25
回覆 eeg1106 的帖子

咁又係。謝謝你。

其實每年也有不同揣測,不用太在意,學校那麼醒,一定選適合的學生。

之前也有人會說old boys, siblings round 1 in 得不好,只是因為關係才入到2nd in 。學生本身才是最重要,入讀後才是開始,
加油啊。

回覆樓主:

個人覺得1st in 分數唔重要,2nd,3rd in 見校長,由校長親自揀,1st in  的分數參考價值有幾多?

sunnymama2 發表於 18-9-28 10:56
個人覺得1st in 分數唔重要,2nd,3rd in 見校長,由校長親自揀,1st in  的分數參考價值有幾多?
...

個人經驗同觀察,1st interview都重要而且是用在排除大部分人的一關。其實咪又係中英數常囉。過到第一關,佢已經唔怕你讀書上有問題。第二、三就係選家長家教同學生行為。千萬唔好信咩開心學校,第一關唔睇學術。

3年前處過關的家長上。

bboo1    發表於 18-9-28 22:52

Kidultdaddy 發表於 18-9-28 14:33
個人經驗同觀察,1st interview都重要而且是用在排除大部分人的一關。其實咪又係中英數常囉。過到第一關, ...

請問小朋友返學開心嗎?
學術上學校會唔會好谷呢?

arfimama 發表於 18-9-28 18:21
請問小朋友返學開心嗎?

利申先,我小朋友最後是註冊了另一間小學,所以英華谷唔谷就不好代答。有朋友小朋友入左,基本同我小朋友那間一樣就係「要保持進步」,不是單用「谷」來形容。同類型的小學要求的是保持進步,增長。

arfimama 發表於 18-9-28 18:21
請問小朋友返學開心嗎?

聽朋友講數學都幾谷,佢哋啲奧數好勁。 同埋我睇佢dvd普通話同英文睇落都似好谷
‹ 上一主題|下一主題