用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in 邊間好, 劍鳴同迦南九龍塘
go

in 邊間好, 劍鳴同迦南九龍塘 [複製鏈接]

小朋友是12月超細B,劍鳴同迦南九龍塘撞期,想搵一間錄取機會大D既幼稚園,請問大家會點選擇?
   0    0    0    0

nicki_kwan 發表於 18-10-23 15:09
小朋友是12月超細B,劍鳴同迦南九龍塘撞期,想搵一間錄取機會大D既幼稚園,請問大家會點選擇? ...

劍鳴難入

小朋友是12月超細B,劍鳴同迦南九龍塘撞期,想搵一間錄取機會大D既幼稚園,請問大家會點選擇? ...

劍嗚程度較深,超細B會吃力

我聽人講,大部份劍嗚PN會直上K1...我都覺得讀得劍鳴PN都係因為想入先讀,反而迦南好多會IN其他

nicki_kwan 發表於 18-10-24 08:49
我聽人講,大部份劍嗚PN會直上K1...我都覺得讀得劍鳴PN都係因為想入先讀,反而迦南好多會IN其他 ...

劍鳴有咩好?

KM 每年PN都有一人跳出去 KV、SC,我冇實際數據幾多人留底。牌表入KM機會率係較低。

但迦南同 KM 完全唔同 style,如果想谷,就算迦南機會大d我都會去搏 KM;相反的話,唔需要諗 KM

唉! 其實因為小朋友係超細B,所以PN同K1兩邊都有報,因為知道機會不大,所以都係抱住多一個機會既心態,兩間我都覺得各有各好,所以想見一間機會較大去IN

Km K1應該唔會收超細....眼見11、12月b個d都係超大

超細B
其實兩間都應該難
KM 應該K 最大都係收到8-9月B
迦南應該比KM 機會高,但迦南有資助好多人報,超細B 黎講都係困難D

程度高、升名校就一定係劍嗚。吾少升k會去左龍校,吾少小學同k都鍾意收劍嗚學生,反而去sc、kv我吾覺有咩吸引要轉去果邊重新適應。

回覆樓主

如果細b唔係特別出色,km應該冇機會,上年call waiting 幾個10月b 都係8月尾先收call, 另外9月b就8月頭收call,  所以我知道細b好難入km

回覆 cassidywong 的帖子

只收五十個都無,重未計老師、高層介紹入嘅,呢啲係必收,論學術,認識有哥哥姐姐讀過嘅家長都覺得以前未轉國際班好啲,
不過面試遲到都會有得見,只係會等耐啲

My boy is nov small boy, studying K1 I’m keen mind now. If you like small class size and 英普教學, then keen mind would fit you. As they would start 英普 from k2. Teachers are nice, since my boy is small, they would closely communicate with us and give encouragement. Good luck to you:)

PS no 舊生 no 關係
‹ 上一主題|下一主題