用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KC 多些了解
go

KC 多些了解   [複製鏈接]

我兒明年升中一,是 B1學生,自行計劃填KC, 請多些了解 KC 學生學習風氣,請大家俾D意見。
   12    0    0    0

王家爸爸,俾D評論可以嗎?KC 可到B1A 嗎?

回覆樓主:

校風不夠嚴, 功課和 quiz 都不多

學校校風点樣不夠嚴,有沒有例子呢。

蕃薯博士 發表於 18-12-25 12:27
我兒明年升中一,是 B1學生,自行計劃填KC, 請多些了解 KC 學生學習風氣,請大家俾D意見。
...
其實中西區 B1A/B1B 男仔得 SJC (B1A)同 KC(B1A~B1B之間) 可以揀,兩間差異唔大,校風都好(當然唔可以用男女校或者女校既標準),但係都唔嚴(其實男校都係咁), 功課都係唔多(傳統名校都差唔多)。

王家爸爸 發表於 18-12-25 21:21
其實中西區 B1A/B1B 男仔得 SJC (B1A)同 KC(B1A~B1B之間) 可以揀,兩間差異唔大,校風都好(當然唔可 ...
感謝!

其實中西區 B1A/B1B 男仔得 SJC (B1A)同 KC(B1A~B1B之間) 可以揀,兩間差異唔大,校風都好(當然唔可 ...

樓主唔好意思,借位請教一下王家爸爸。

如果小兒是油尖旺區及全港B1A,跨區考此二校會跌 banding 嗎?

Gloriasogashiwa 發表於 18-12-25 21:50

如果小兒是油尖旺區及全港B1A,跨區考此二校會跌 banding 嗎?
你兒是(保陳或雙油)前列,点樣知道是全港B1A? 請分享一下。

蕃薯博士 發表於 18-12-25 22:14
你兒是(保陳或雙油)前列,点樣知道是全港B1A? 請分享一下。

油天,學校告之。

Gloriasogashiwa 發表於 18-12-25 21:50

自行階段係睇申請人既次第,所以如果其他申請人比你弱,你會排得前啲。而次第係同全港BANDING有關,所以全港B1A,跨區去中西區唔會跌。呢兩間都係全部有面試,面試表現好就有著數。

王家爸爸 發表於 18-12-26 10:05
自行階段係睇申請人既次第,所以如果其他申請人比你弱,你會排得前啲。而次第係同全港BANDING有關,所以全 ...

謝謝你!

嘩, 好明顯植入式SJC廣告喎

TheMummy    發表於 18-12-26 10:44

jessimm 發表於 18-12-26 10:24
嘩, 好明顯植入式SJC廣告喎
除咗直資,中西區有更好既選擇嗎?

deleted

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

應該不會,藍田一線小學,上年自行收咗6個入kc

christy2011 發表於 18-12-26 10:58

反而需要留意下兩間學校自行面試既相同及差異之處,尤其係需要幫小朋友訓練下小組討論既技巧。

王家爸爸 發表於 18-12-26 11:03
反而需要留意下兩間學校自行面試既相同及差異之處,尤其係需要幫小朋友訓練下小組討論既技巧。 ...

明白,謝謝指教!

christy2011 發表於 18-12-26 10:58

多謝回覆!

不如比較下港島區熱門學校四主科既 Level 4 比率(除咗超班既SPCC外):
主科(英文,中文,數學,通識)四主科平均
SPC(大約)(91%,52%,81%,80%)四主科平均76%
SJC(89.1%,48.1%,82.6%,75.4%)四主科平均74%
QC(81.4%,57.4%,86.0%,66.7%)四主科平均73%
KC(大約)(74%,55%,85%,57%)四主科平均68%
大約 = 誤差+/- 2%
從上面既資料睇,當初估計 KC 係 B1A~B1B 之間可能高估咗,KC 可能只係 B1B。

王家爸爸 發表於 18-12-26 14:13
不如比較下港島區熱門學校四主科既 Level 4 比率(除咗超班既SPCC外):
主科(英文,中文,數學,通識)四 ...

好有用的資料,謝謝!

題外話,剛讀中一的師兄,自一QE,自二QC。派位入了QC,是否男女校的競爭大些呢? 而九華和KC比較,那間好些呢?
‹ 上一主題|下一主題