用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 亞氏保加症適合跳級嗎?
go

亞氏保加症適合跳級嗎?   [複製鏈接]

我有一個朋友的孩子患有亞氏保加症,學習能力高,智商158,成績不俗,但不是每科都是成績好,英文和普通話會較弱,但全級的名次也是十分理想,但唯獨是社交十分弱,會受到同學排擠和欺負,班上沒有一個朋友,朋友們也議提她跳級,避開現在的同學,同時也可以學習高層次的知識,她也常常上課覺得很悶,有時會上堂睡覺,給老師責備,想請教你們這個情況跳級適合這個同學嗎?
   5    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

建議搵教育心理學家做相關評估

另,香港唔係你想跳班就跳到,阿氏仔社交一定唔好,跳班响社交層面上,作用不大
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

係,唔係電視劇,跳級唔係咁易,學校亦未必配合

如果跳級係為避開而家果班同學,我就唔建議。跳高一級,又會識到新朋友嗎?阿氏仔我唔睇好(我仔都係阿氏),讀高一級,其他同學思維又成熟一年,小朋友一樣會面對同同學融合問題

如果學習能力高,我都會建議見教育心理學家,睇下有無咩資優/增潤課程岩佢,加強返佢自信心,亦切合返佢需要

回覆樓主:

恐怕教育心理學家評估那關不容易過

ngkayan55 發表於 18-12-28 05:18
我有一個朋友的孩子患有亞氏保加症,學習能力高,智商158,成績不俗,但不是每科都是成績好,英文和普通話 ...

高智商學生因思考力強,所以通常數理科目比較好。語文需要毅力同時間去浸,未必同智商有直接關係。亞氏人普遍性格遍執,寛容度比較低,容易同其他人為小事爭執,跳班亦未必改善交際問題,有尐學校會特別協助呢類學生改變社交問題(喺學生不知不覺之下),建議家長先跟註校社工或負責嘅老師聯絡尋找方法~

當年全級好多人去考ST. PXXX CO. EXX, 只有1人考到, 而那人就是有亞氏保加症, 佢智商非常高, 但人際關係差. 無人鐘意同佢做朋友

請問你們的孩子也是亞氏仔女嗎?都會遇到同樣的問題嗎?請問你們會如何處理?請問亞氏男的比例是不是多很多?

明顯係社交問題而唔係同學問題,現在成績應付到,先正視社交問題,跳班問題只會更嚴重。

醒目開學勳章 王國長老

ngkayan55 發表於 18-12-28 21:34
請問你們的孩子也是亞氏仔女嗎?都會遇到同樣的問題嗎?請問你們會如何處理?請問亞氏男的比例是不是多很多 ...

好似係男仔較多
其實阿氏/自閉,主要兩種方法,一係hardcode,即見人pk就機械式要講「你有無事」,見人喊就標準台詞「你唔好喊」
一係潛移默化,不停提住佢地做人處世之道,令佢地明白

不過社交都係難攪,好多時佢地自己衰左都唔知。要留意佢地唸法同心情。好多時呢類仔習慣「個個都話我唔岩、我做咩都錯」,日子耐左唔願打開心窗

我兒亦是A仔,小學時冇朋友,受同學欺凌,但成績OK。所以就算有直屬中學,我們亦放棄了。經歷一年不停參觀中學,最後鎖定一間包容度較高的直資學校,亦成功入讀。現見他開心了不少,以前從來沒有人找他,現在亦不時見同學打電話問他功課。

但冇錯,D個想法(「個個都話我唔岩、我做咩都錯」,日子耐左唔願打開心窗)根心蒂固,仲要時間慢慢令佢打開心屝。

所以與其跳級,不如揾間適合的學校。

moubb 發表於 18-12-30 11:18
我兒亦是A仔,小學時冇朋友,受同學欺凌,但成績OK。所以就算有直屬中學,我們亦放棄了。經歷一年不停參觀 ...

你好!請問是哪一間中學包容度比較高?

ngkayan55 發表於 18-12-28 05:18
我有一個朋友的孩子患有亞氏保加症,學習能力高,智商158,成績不俗,但不是每科都是成績好,英文和普通話 ...

社交行先,我當時就係忽略咗嚴重性,結果因無乜朋友無心向學。
當時同佢傾,初時佢仲覺得自己有朋友,但其實人哋只係玩佢笑佢。到大啲佢就話唔介意無朋友,其實一切都係假!所有嘢開始收埋……
功課完全唔做唔交,因覺得無聊!
後期巳好憎返學。
最後dse祼考,成績有345,只有一科中文2。雖然覺得真係好浪費,不過無辦法,人越大,越唔聽人講!

緊記你要做到佢最好朋友,學校真係唔好指望佢有好多朋友,有都難長,因亞氏仔真係極難相處!

moubb 發表於 18-12-30 11:18
我兒亦是A仔,小學時冇朋友,受同學欺凌,但成績OK。所以就算有直屬中學,我們亦放棄了。經歷一年不停參觀 ...

想問邊間中學比較包容?

del

ada_fung 發表於 19-1-1 14:10
想問邊間中學比較包容?

就算學校幾包容,最大問題始終出於同學!
家長真係要比好多時間去關心佢哋!
因佢哋會免你擔心而講大話,甚至自己都呃埋!

twhkleung    發表於 19-1-1 22:13

hinhei 發表於 19-1-1 13:21
社交行先,我當時就係忽略咗嚴重性,結果因無乜朋友無心向學。
當時同佢傾,初時佢仲覺得自己有朋友,但其 ...

亞氏仔同返亞氏仔是否易d做到朋友呢?

LeeCC 發表於 19-1-1 22:19

我覺得係,因我仔有個更嚴重嘅亞氏朋友!

Charlotte_mom 發表於 18-12-28 23:01
好似係男仔較多
其實阿氏/自閉,主要兩種方法,一係hardcode,即見人pk就機械式要講「你有無事」,見人喊 ...
其實阿氏小朋友會有咩特徵? 點解同學要排擠人咁衰? 我哋學校都應該有SEN, 不過好少聽到有人排擠人, 有時D同學上堂好鬼曳(唔知點解就係男仔多), 我問阿女老師有無鬧佢哋, 阿女就話, 佢哋係SEN, 鬧都無用, 過一陣佢哋就無嘢了。我問, 咁唔會影響上堂咩? 阿女話, 咁咪自己睇返本書囉, 個個都係咁架啦, 反正老師上堂都係講廢話, 無所謂啦。佢哋班同學又好似幾OK咁。

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 19-1-1 22:19
如果大家志趣相投都有可能,但如果無就更加worse,因為大家都唔識遷就對方
‹ 上一主題|下一主題