用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田B1小學,但B2成績,自行博1C機會很微嗎? ...
go

沙田B1小學,但B2成績,自行博1C機會很微嗎? [複製鏈接]

沙田B1小學,但B2成績,請問自行博1C機會很微嗎?
1st呈分:中B+,英B,數B+,常B+,音A,視B
2nd呈分:中B,英B,數A,常B,音A,視B+
   4    0    0    0

3625 發表於 19-1-7 13:19
2nd呈分:中B ...
不過以上成績,都係選主要收B2生學校較合適

可以试鄭榮之、郭得勝、聖心,呢3間早幾年都有B2生入,鄭冇咁熱或许會有些機會,但今年升中學童多左競爭會較激烈。自行唔想太進取又咁心入B2,就揀一間1C另一間2A,但切记入了不會後悔嘅學校才好選。

elbar 發表於 19-1-7 13:22
或許自行和派位首選 沙官

請問沙官是否屬於B1b?

全力進攻型
自行第一志願 B1C
自行第二志願 B1C

進取型
自行第一志願 B1C
自行第二志願 B2A

實力型
自行第一志願 B2A
自行第二志願 B2A

保本型
自行第一志願 B2A
自行第二志願 B2B

完全視乎你的風險承受能力和小朋友的實力。

回覆 3625 的帖子

上年小六的同班同學中,有5-6位(B2生)分別入到郭得勝、林漢光和聖心。

謝謝各位留言,仲未交表,所以想唸清楚先。

沙田屬強區,要去弱區找機會才望可升到邊缘Band 1C。

回覆樓主:

會否考慮大埔Band 1C英中沐恩? 校風幾好。

(註: DSE和入U率,大埔Band 1C校,可能等於沙田Band 2A校。不過大埔Band 1C校是全開英文班的正統英中)

tpmon 發表於 19-1-7 21:39
會否考慮大埔Band 1C英中沐恩? 校風幾好。

(註: DSE和入U率,大埔Band 1C校,可能等於沙田Band 2A校。不過 ...

沙田英中比大埔多,大埔B1生都唔太夠分會轉搏沙田,沙田生正路唔會调轉搏大埔英中(除非直資)。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-7 22:30
沙田英中比大埔多,大埔B1生都唔太夠分會轉搏沙田,沙田生正路唔會调轉搏大埔英中(除非直資)。 ...

正路是。

但沙田樓主要追求"Band 1C" 英中,可能要調轉降身價去其他區,才有機會。否則應安定留在好區沙田讀Band 2校吧!

tpmon 發表於 19-1-7 22:43
正路是。

但沙田樓主要追求"Band 1C" 英中,可能要調轉降身價去其他區,才有機會。否則應安定留在好區沙 ...
明白你意思,但留沙田都未必冇機會,而且沙田B2選擇亦多,部份B2a精英班亦接近1C英中,所以留本區應比誇大埔為優。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-7 22:49
明白你意思,但留沙田都未必冇機會,而且沙田B2選擇亦多,部份B2a精英班亦接近1C英中,所以留本區應比誇大 ...

沙田樓主小朋友成績不是Band 1水平(太少A),報沙田Band 1校機會等於陪跑。

樓主不如面對現實,自行報沙田校風好的Band 2A中文中學,更加實際。

(另外大埔有間Band 2英中恩主教,若一定要選英中,才好考慮,因DSE都是麻麻地。)

Arabellahk    發表於 19-1-8 00:36
‹ 上一主題|下一主題