用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 競爭比例
go

競爭比例 [複製鏈接]

我又唔多明要發問啦!睇左好多Jupas A 組既收生競爭比例,但我想問其實真係咁激烈嗎?
例如報了A 組有1500位考生,學位100個,真係=15人挣一個位?
但每人都有3個A 組選科喎?
另我見有些科2018 既實際收生人數好奇怪,例如有51個學位,但實際收生只有48位,而競爭比例係十幾咁多喎,咁又係何解呢?
   2    0    1    0

vkzone 發表於 19-7-9 00:51
我又唔多明要發問啦!睇左好多Jupas A 組既收生競爭比例,但我想問其實真係咁激烈嗎?
例如報了A 組有1500 ...
指每一科的band a收生比例,點會有3個

hksarhksar 發表於 19-7-9 06:14
有d 學生吾夠分都報,吾收,如16分報u

hksarhksar 發表於 19-7-9 06:14
因為每人可選a1,2,3.咁a1 又會count 我是選科band a 人數之一, a2 又會yj,  a3 又會計,但派位只出一個band a.

vkzone 發表於 19-7-9 00:51
例如報了A 組有1500 ...

唔駛咁認真喎,競爭激唔激烈睇你個分排第幾。

vkzone 發表於 19-7-9 07:55
因為每人可選a1,2,3.咁a1 又會count 我是選科band a 人數之一, a2 又會yj,  a3 又會計,但派位只出一個ban ...
是以科目做單位,不是banding

LingChiBaBa 發表於 19-7-9 08:12
唔駛咁認真喎,競爭激唔激烈睇你個分排第幾。

理解,我當時都好多問題,我問學友社和ek但吾史鑽牛角尖

hksarhksar 發表於 19-7-9 08:17
理解,我當時都好多問題,我問學友社和ek但吾史鑽牛角尖

其實樓主嘅帖可以留俾將來D網友睇。不過未必每個人都有心search下。

醒目開學勳章 王國長老

以呢科為例JS6781, 港大會計
Band A 437人申請,已包括A123申請人,學樓上話齋,呢437人之中亦未必人人合資格
咁出160 offer其實好合理

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

以另一科OU幼教為例, band A 662個申請人,只收左25個,即係話:一係申請人收到其他更好offer(A1,2而ou係A3),輪唔到OU;又或者662人裡面絕大部分根本唔達標,學校會按分數收band B C嘅申請人,都唔收band A而分數低

醒目開學勳章

看了呢2個例子, 明晒, 謝謝!

我以前教小朋友去分析,先看分數,再看競爭比例,除非非君不嫁。

看分數要留意中位數及下限的分數差異,不要科科以下限來選科,去到A2A3,要靠近中位數的分數才保險。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

Totally agreed.
‹ 上一主題|下一主題