用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大學讀商科及打算留底,加拿大/英國/紐西蘭/新加坡邊度好 ...
go

[加拿大] 大學讀商科及打算留底,加拿大/英國/紐西蘭/新加坡邊度好? [複製鏈接]

阿女依家選科, 暫時佢自己感覺對商科比較有興趣及相信應付到呢啲科目, 香港高中S4 佢好大機會選 Economics, BAFS (Accounting), BAFS (Business), 另外可能會讀多一科 Japanese 日文, 我哋打算讀完 S4 就去海外留學

大學讀商科及打算留底,加拿大/英國/紐西蘭/新加坡邊度大學商科比較好? 如果大學畢業以商科學歷留底永居邊度機會大啲搵到工而年薪又達到 working visa 門檻要求?

係咪新加坡 (因為佢係 logistics hub及商業經濟型國家)? 加拿大商科大學畢業商業就業情況容易搵工嗎? 英國及紐西蘭 OK 嗎?
   2    0    0    0

回覆 小時了了 的帖子

讀商科當然首選英國, 英國有世界知名的商科Top U 好似 Oxbridge, LSE, 相信除了美國外應沒有其他能作比較囡囡將來想做什麼職業?? Econ, Accounting, Business 出路有分別, 概括來講 : 多數人讀 Econ 都係心儀想做 iBanker, Accounting 當然做會計但都有人做 Auditor,  讀得 Business degree (master 係打錯字) 當然讀埋個 MBA 來做 business management.
所以說在商科內路向都各有不同, 要想清楚興趣和能力才選科.

小時了了 發表於 19-9-17 10:14
阿女依家選科, 暫時佢自己感覺對商科比較有興趣及相信應付到呢啲科目, 香港高中S4 佢好大機會選 Economics, ...
欠了 澳洲

elbar 發表於 19-9-18 11:52
欠了 澳洲
欠澳洲, 因為我無計劃俾阿女去呢度中學 & 大學留學嘛 (no money no talk)

小時了了 發表於 19-9-18 11:54
欠澳洲, 因為我無計劃俾阿女去呢度中學 & 大學留學嘛 (no money no talk)

加拿大 !

小時了了 發表於 19-9-17 10:14
阿女依家選科, 暫時佢自己感覺對商科比較有興趣及相信應付到呢啲科目, 香港高中S4 佢好大機會選 Economics, ...

請問你現在決定去哪裏升學嗎?因為我亦有同樣的問題(emoji)謝謝(emoji)
‹ 上一主題|下一主題