用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行
go

自行 [複製鏈接]

如本身小學有b1聯繫中學,但校內成績上中學唔樂觀(邊緣位置),在自行果度應該搏其他中學嗎?
   0    0    0    0

chelsea_jbb 發表於 19-9-19 15:00
如本身小學有b1聯繫中學,但校內成績上中學唔樂觀(邊緣位置),在自行果度應該搏其他中學嗎?
...

估計有冇份第一組別抽聯繫位?

醒目開學勳章 貢獻勳章

聯繫位少,抽獎靠運唔係睇成績,除非連band 1 都唔入,否則,睇你有幾想入聯繫中學

恐龍家

kirstyau 發表於 19-9-19 15:29
估計有冇份第一組別抽聯繫位?

應該冇

咩成續為之b1? 間間學校計法唔同。 老師冇交代。 因成績一向唔穩定,通常測驗可以2a2b, 一到考試就拉低番。 咁的成績,保守計,係咪自行要填番自己聯繫中學?

chelsea_jbb 發表於 19-9-20 15:13
咩成續為之b1? 間間學校計法唔同。 老師冇交代。 因成績一向唔穩定,通常測驗可以2a2b, 一到考試就拉低番。 ...

但大抽獎係計,呈一,呈二,呈三。應該唔關小測事。自行通常盡收叻人。
好似我地有直中,直中係乙一都收返哂全校Band1,2, 根本唔洗用自行位收直小band1生,所以估計會盡收外校band1生,除非直小個學生好outstanding la。

不過聯中位少,但中學得自行有自主權收生,所以係咪聯小冇咩關係,都係睇成績,ECA收人。
‹ 上一主題|下一主題