用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區B1女,藍田聖保祿/迦密/ 伊利沙伯 ...
go

九龍城區B1女,藍田聖保祿/迦密/ 伊利沙伯 [複製鏈接]

小女性格文靜,專注力強,但懶懶地, 有點宅

讀九龍城區二線小學,學校英文偏淺,

第一次呈分試考級五,各科全A,無特異功能,運動,音樂,學術,冇獎冇証書。

家住觀塘區,首選心儀藍田聖保祿中學,值唔值得轉返觀塘區甲乙部搏一搏藍田聖保祿?定只在甲部跨區搏一搏?

但九龍城區多好學校,次選心儀迦密中學。

另外,小學有聯系伊利沙伯中學,如乙部下揀伊中,入到機會好大。

阿女想藍田聖保祿,因近屋企 (宅女)

應該點揀好?!

2    0    0    0

rei 發表於 19-10-30 17:18
小女性格文靜,專注力強,但懶懶地, 有點宅讀九龍城區二線小學,學校英文偏淺,第一次呈分試考級五,各科 ...

可自一藍田聖保祿;自二伊中。

大抽獎宜留在九龍城網,因Band 1中學較官塘區多和好。

tpmon 發表於 19-10-30 20:08
可自一藍田聖保祿;自二伊中。

大抽獎宜留在九龍城網,因Band 1中學較官塘區多和好。
迦密同伊中比,係咪伊中比較好? 上年去左迦密資訊日,阿女都鍾意,我覺得學生幾乖,老師nice,感覺冇咁催谷。伊中官校會唔會冇咁好?

rei 發表於 19-10-30 22:24
迦密同伊中比,係咪伊中比較好? 上年去左迦密資訊日,阿女都鍾意,我覺得學生幾乖,老師nice,感覺冇咁催谷 ...

首先你女兒讀二線中學,競爭力可能比其他差。想問你女兒有冇考到全級5名的水準?

- 伊中過往自行只選200 人見。若你女兒不是考級最前那批,恐怕未必能入選頭200人。(註: 以就讀的二線聯繫中學,過往與你女兒同等成績的師兄姐入不入到伊中,有冇得自行面試?)

- 何文田迦密自行全見。如面試表現好,反而可博個機會。

(註: 伊中的程度和排名比何文田迦密較好,在乙一應博聯繫位抽伊中。)

tpmon 發表於 19-10-30 22:34

首先你女兒讀二線中學,競爭力可能比其他差。想問你女兒有冇 ...
阿女第一次呈分試考全級第五名呀!上年學校有4個同學入左伊中。
由於我女好宅,在校唔出聲,老師專搵佢隔開d曳同多口既男同學,佢可以一句野都唔同d男仔講。就係咁好驚佢面試會唔掂!加上學校英文偏淺,驚佢面試英文太深應付唔來!

rei 發表於 19-10-30 23:52
阿女第一次呈分試考全級第五名呀!上年學校有4個同學入左伊中。
由於我女好宅,在校唔出聲,老師專搵佢隔開 ...

面試間間都要講野,不可以唔出聲,否則自行機會浪費晒。

九龍城區在MCS之後,就是何文田迦密和華英最大熱。這幾間都要放在乙一才有機會。

問題是,這類最好級數(包括伊中)只能選一間在乙一。乙二已不可選這類級數的中學。

Arabellahk    發表於 19-10-31 00:11

tpmon 發表於 19-10-31 00:04

面試間間都要講野,不可以唔出聲,否則自行機會浪費晒。
請問乙二有咩學校可選? thx

回覆 rei 的帖子

自二搵間B1B 見下囉,民生、黃笏南、銀禧都係唔錯的選擇! 尤其民中d人好乖好斯文!
‹ 上一主題|下一主題