用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升學歲數問題
go

英國升學歲數問題 [複製鏈接]

小朋友年頭出世,如果在香港升中一(9月)已經over 12歲,請問過英國係咪吾可以讀year 7?因為小朋友想完成小學才過去
   2    0    0    0

baby8384 發表於 19-11-18 21:56
小朋友年頭出世,如果在香港升中一(9月)已經over 12歲,請問過英國係咪吾可以讀year 7?因為小朋友想完成小 ...

Agency 話英國收生看年齡都看得好緊,我諗你地最好搵Agency 問,因為不Agency都有有不同的說法,你最好問多一兩間

醒目開學勳章

我之前都有問過agent,佢話有D學校可能無咁緊

baby8384 發表於 19-11-18 21:56
小朋友年頭出世,如果在香港升中一(9月)已經over 12歲,請問過英國係咪吾可以讀year 7?因為小朋友想完成小 ...

沒有一個答案比到你,以前聽Agent 和 EK家長講、當地學校GCSE AL 成績統計,是要以同齡同年級去計,即是GCSE 以16歲計算,超過這年齡不計入%,以示公平。
所以點解有D學校咁在意年齡,有D沒所謂。 其實見現在好多學校都對年齡上沒有咁緊。
你想孩子去讀Year 7, 即管去Agent查詢一下, 問多兩間, 睇多一點School list , 沒什麼大不了的問題。

謝謝各位

我小朋友同你一樣,而家小五,年頭出世,如果小六畢業後先過去英國就已12歲8個月,agent話有D出名學校多數唔收呢D超大B,好多最盡收到4-5月出世那批。其他學校由於而家太多學生報,所以也可能蝕底。
‹ 上一主題|下一主題