用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港島東 明我VS新翠培元VS勵志會VS合一堂VS路德會杏花邨 ...
go

港島東 明我VS新翠培元VS勵志會VS合一堂VS路德會杏花邨 [複製鏈接]

多謝各位回覆,更新一下。
今日UPDATE

手上有幾個OFFER
明我 PM
新翠培元 全日
勵志會陳鄭潔雲 全日
路德會杏花邨 全日
合一堂 全日中華基教會柴灣堂 全日

大家對呢幾間有冇意見,我希望係全日班,所以明我未必會選。
剩餘呢幾間邊間課程較能夠駁到小學 /  有英文學 / 校風較好。

謝謝各位東區家長幫忙﹗

0    0    0    0

回覆樓主:

I would first rule out 明我. campus is old and small. also too much homework despite edb report for a few years. curriculum not well rounded. 太chur....

回覆樓主:

合一堂老师感觉很nice ,校内游乐场很大,好玩

Chickentailbun 發表於 19-12-6 12:04
手上有幾個OFFER
明我 PM
新翠培元 全日

明我、合一堂幾好
路德會唔熟
培元、陳鄭潔雲麻麻,老師常轉

我而家心中有
合一堂 或 柴灣堂

二選一,其他都唔考慮了。
柴灣堂今日先面試,見完校長即刻比信話收我小朋友。整體感覺都好好,老師好NICE,不過校舍比較細,同埋都係INDOOR 空間。
但勝在返12個月學,又近我屋企,學費連食超平。

合一堂學費貴啲,加埋校車唔知3千蚊落唔落到樓,但校舍勁大,我冇宗教但我覺得有CHURCH可以令小朋友可以學習靈修,考慮點係返10個月學,暑假唔知點安排好。

altl 發表於 19-12-8 11:53
合一堂老师感觉很nice ,校内游乐场很大,好玩
好欣賞啊,可以跑跑跳跳。

altl 發表於 19-12-8 11:52
I would first rule out 明我. campus is old and small. also too much homework despite edb report for  ...
其實我去interview 果日感覺有啲似排隊玩攤位咁,十分鐘就完成,老師純粹睇眼緣,都冇同家長或小朋友交談啲乜。都多謝佢收我小朋友,但交表示見到RECEPTION 果位小姐對家長的態度唔係咁好,我就覺得唔啱CHANNEL,感覺呢間學校係汰弱留強。

原先仲考慮佢係因為學術方面絕對接到小學,同埋係"神校",但係我覺得態度都好緊要,所以都半放棄。

回覆樓主:

yeah after I read the edb report, decided not to go to interview as they also mentioned not enough space for kids to even move around or exercise. for kindi daily movements are important.  healthy body means healthy minds

altl 發表於 19-12-10 21:27
yeah after I read the edb report, decided not to go to interview as they also mentioned not enough s ...
絕對認同。我覺得佢整個環境都有乜嘢比小朋友探索,每個地方都要規行矩步,令我有啲卻步。
加上我小朋友之前在銅鑼灣保良局,習慣左大地方同好CARING 的老師(我都係習慣左),所以覺得地方較局促。

Chickentailbun 發表於 19-12-10 21:20
其實我去interview 果日感覺有啲似排隊玩攤位咁,十分鐘就完成,老師純粹睇眼緣,都冇同家長或小朋友交談啲 ...

睇你本身想要咩啦。
有人鍾意幼稚園開始谷,有人鍾意小學先谷。
不過明我細就一定,唔止明我,明慧,聖道明都好細。
明我小朋友係比較守規則,出去參觀就知道了,但有家長又會覺得不夠活潑。所以真係見仁見智。

回覆 Chickentailbun 的帖子

我都好想入合一堂,亦收到全日offer,但要坐校車呢點要考慮,同埋原來只返10個月學,我以為係分10期交學費咋,點算好呢?另外亦有慧妍全日Offer,呢間超近屋企,又平d~但個人感覺理想係合一堂lor!

‹ 上一主題|下一主題