用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯VS迦密
go

伊利沙伯VS迦密 [複製鏈接]

B1A女, 呈一考級五,呈二未派成表,估計一定有級五以上,讀伊中聯系小學, 如乙1揀伊中應該入到機會好大。

女鍾意伊中環境,同入到一定有同學陪
我擔心官校老師HEA教,流動多

女本來都鍾意迦密,但因搬左返學會好遠又唔太想
我鍾意迦密校風同教學,有宗教背景

兩間唔知點取捨! 自行同大抽獎點樣排好?
乙2有咩學校好揀﹖係咪要揀B2學校﹖

2    0    0    0

rei 發表於 19-12-11 10:38
B1A女, 呈一考級五,呈二未派成表,估計一定有級五以上,讀伊中聯系小學, 如乙1揀伊中應該入到機會好大。

...

1) 樓主的擔心正確。利申: 用家。

2) 級五唔使乙二就 B2 啊? 好驚嚇喔!唔知樓主係邊區,九龍城區 b1 生照計合埋眼亂填都入到 b1 校。

1010mum 發表於 19-12-11 12:16
1) 樓主的擔心正確。利申: 用家。

2) 級五唔使乙二就 B2 啊? 好驚嚇喔!唔知樓主係邊區,九龍城區 b1 生 ...
請問你是伊中家長嗎? 可不可評價下伊中學習如何?阿女讀九龍城區二線官小

rei 發表於 19-12-11 12:53
請問你是伊中家長嗎? 可不可評價下伊中學習如何?阿女讀九龍城區二線官小
...
借網友帖子答您,也是我的心聲:
41樓

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3795929&page=3#pid48192083

1010mum 發表於 19-12-11 13:31
借網友帖子答您,也是我的心聲:
41樓

我都有睇過這篇呢! 所以心大心細!唔計聯系小學優勢,校舍環境,遠近問題,我比較鍾意迦密!

去左伊中資訊日又覺得校長幾開通,迦密老師又好好,好難揀呀!

再有得揀你會揀伊中嗎?

rei 發表於 19-12-11 13:51
我都有睇過這篇呢! 所以心大心細!唔計聯系小學優勢,校舍環境,遠近問題,我比較鍾意迦密!

去左伊中資訊 ...

點會難揀,兩間自行揀晒就得。而且你女女雖然係B1,唔代表一定乙一入到伊中,B1大把人,聯中又唔只一間,大抽獎只講運氣。所以,鍾意既話自行一定要揀。

回覆樓主:

讀QE 家長及學生會辛苦啲,但對將來適應大學喺有幫助,英文語境及教學質素就令我最失望,其它科都係靠自己,history 及 geog 反而教得好啲,可惜阿女最低分就係呢兩科,只能認同殊途同歸,重金外補英數半年,略見成效,阿女金句,都話掟我去真光啦……
‹ 上一主題|下一主題