用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手爸選中學
go

新手爸選中學 [複製鏈接]

小兒在中西區六私小,根據成績是B1B,自行可選擇哪些中學﹖
   6    0    0    0

sun爸 發表於 19-12-17 11:45
小兒在中西區六私小,根據成績是B1B,自行可選擇哪些中學﹖

如果係聖類斯小學既話,高主教,聖類斯

回覆樓主:

小女在沙田區資助小六,績一般2B-2C, 自行可以揀哪些中學?

回覆 王家爸爸 的帖子

佢學校校長提議小兒可以自一英皇、自二九華、港華、聖馬可、聖鄧肇堅、根據以往師兄的成績及派位。
你們又有甚麼高見﹖直資報了st Paul college、英華、港同、王錦輝

sun爸 發表於 19-12-17 13:48
回覆 王家爸爸 的帖子

佢學校校長提議小兒可以自一英皇、自二九華、港華、聖馬可、聖鄧肇堅、根據以往師兄 ...
可以, 無問題.

回覆 王家爸爸 的帖子

佢學校校長提議小兒可以自一英皇、自二九華、港華、聖馬可、聖鄧肇堅、根據以往師兄 ...
中西區私小其實好參差,所以其實最好問返老師,舊年類似名次既最好、最差係去邊間。

回覆 王家爸爸 的帖子

請教自二選擇中,九華不是另一level了嗎?

謝謝大家意見。根據上年師兄派位,有入st joe、皇仁、高主教、英華、聖馬可、港大同學會、 st Paul College、st Stephen College、st Louis,中華基金等。
所以校長建議小兒可以進取型自行兩間

回覆樓主:

有校長建議,又有過去派位參考,仍然未能決定,係咪有咩特別原因呢?

ghrhero 發表於 19-12-17 13:45
小女在沙田區資助小六,績一般2B-2C, 自行可以揀哪些中學?

同小兒一樣,沙田都仲有好多B2學校,好似馬崇,聖若瑟,胡忠,基督,陣震霞,所以都唔洗怕冇好學校

回覆樓主:

謝謝! 自行選校你會唔會揀B2A面試?

當然令人有擔心,本人是位教師,自然明白自行的遊戲規則是怎樣玩法,因為現在的競爭實在太大,B1B中西區都是危,如果不是特別出眾,相信只是吸取面試經驗,等大抽獎,當然我明白BANDING1在大抽獎是有利,但現階段,自行收了更表示出現一批尖子,學校是一個市場,自英國殖民地開始,根據教育就是精英制,直到現在都是一樣,還要玩BANDING呢﹖何解不實行普及教育呢﹖所以學校自行絕對是百裏挑一,有助BANDING穩定性,這是學校PerS1的入場條件,因此,B1B學生必須面試、其他各項要出眾,否則,怎能敵過B1A成績,最後,我要承認孩子成長不是看成績,但香港社會中上層,成績是首要。最後,我的困惑就是應該選擇那間面試模或會有勝數。

sun爸 發表於 19-12-18 08:26
當然令人有擔心,本人是位教師,自然明白自行的遊戲規則是怎樣玩法,因為現在的競爭實在太大,B1B中西區都 ...

只要唔局限自己係中西區,選擇一向都有。
現實問題係間間學校都想收最叻既學生,自己衡量下機會。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你想不想在自行階段已經完成這遊戲?你會偏向進取型例如B1A學校還是保守些B1C以寄望不用進入大抽獎階段?

sun爸 發表於 19-12-18 08:26
當然令人有擔心,本人是位教師,自然明白自行的遊戲規則是怎樣玩法,因為現在的競爭實在太大,B1B中西區都 ...

言下之意,即令郎冇特異,只有b1b成績。雖然未至於任我行,但如果揀返相對banding嘅學校(得b1b冇特異又係都要讀皇仁嘅就神仙都幫你唔到),應該都有機會嘅,否則咪即係b1a玩哂?如果係咁,另外兩個band嘅跳海都唔掂。你有冇問過校長點睇呢?其實貴校講到你聽b1b已算好,有好多只話你知b1, 又冇排名,真係得個博字。
如果真係驚,唔想大抽獎,唯有向下揀,只要你心足。個人睇到現時為止,好似高主教,港華,民生之類機會似係比較大。

其實小兒是數學校隊,游泳校隊、曾在校內校外攞獎,至於樂器是長號及口琴,說真他沒有考級,
因為他真的喜歡演奏,曾與樂團參與演出。當然每間學校都有心水的學生,小兒亦知道自己的心儀
學校是高水平,但衡量過各方面,都值得一博。

回覆樓主:

咁多瓣數都要擔心?會唔會太杞人憂天呀?啲N無人士睇到真係嚇死都似。

clarish2004    發表於 19-12-18 17:03

回覆樓主:

你孩子的長號在樂團算煞食,只可惜無考級,爭取audition吧!讓老師、師兄們親自聽聽,機會不俗的!
‹ 上一主題|下一主題