用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS多唔多鬼仔?
go

NAIS多唔多鬼仔? [複製鏈接]

洋人VS華人學生比例大概係點?
Thanks
   5    0    0    0

以我所知非常多,本地人(香港人加內地人)佔三份一,三份二外國人(包括亞洲人)

Will foreign passport holder have advantage in getting a place, in NAIS?

seems 80% for foreign passport

wslwilson 發表於 19-12-17 14:58
Will foreign passport holder have advantage in getting a place, in NAIS?

兩睇啦, 本身已經咁多foreign passport holder , 如果真係要交數俾政府,一定冇問題啦。所以新收的學生有冇需要俾advantage to foreign passport holder 呢?

wslwilson 發表於 19-12-17 13:20
洋人VS華人學生比例大概係點?
Thanks

NAIS多洋人。其實你想知很容易,看看NAIS Facebook, 有活動相,有課堂生活,國際學校一般很透明,ESF, CIS , FIS, GSIS, SIS, post晒上FB,人人都睇得,歡迎參觀

請問NAIS 學術方面表現如何?

多外國人。
因為在外國都有很多分校,有些學生是因家長工作關係周圍走,可以由海外其他分校直接轉嚟香港分校的。

算是比較受外國人歡迎。

回覆 sipdowy 的帖子

學術程度好難用單一解釋去講。
每間國際學校學制都唔同,課程編排又唔同,學生水平亦唔一樣,但至少我認為nais喺教課上,有花好多心思,而且會因材施教。

例如我小朋友今年reception(k2), 學校每日有中文堂,佢哋去將教過小朋友嘅詞語,再用勞作去剪接,同個詞語有關嘅圖案,動手做一份勞作去加深印象,小朋友會好容易記到。
英文除咗每星期reading,會有問答,同埋記低小朋友讀呢本書既表現及理解到幾多。
仲有英文看圖作文,鼓勵小朋友諗到啲乜嘢都試下自己去寫作,唔會改錯字,只欣賞佢哋寫到出嚟。
數學方面有計緊加減乘數。

我都講下我個小朋友,因為佢本身係資優,而家四歲半,英文同數學已經有本地小學三年級嘅水平,老師都會知道佢上堂好多嘢已經識,所以老師好鼓勵佢平時教其他唔識嘅小朋友,例如教其他小朋友計數又或者讀書比其他小朋友聽,希望大家互相幫助,令到佢有其它嘅成功感,老師有機會亦都會單對單教佢一啲新嘅嘢。
其他小朋友有其他方面叻嘅地方,都會有得發揮,可能音樂上面,或者藝術方面,唔局限於只為咗學術表現。

因為小班教學,所以老師會好瞭解每一個小朋友個性格同埋進度,亦都有好多意見會話畀家長聽點樣去繼續幫個小朋友喺每一方面嘅發展,暫時讀緊第二年,我對學校感到非常滿意。

教學編制同老師質素都幾好,見好少家長想轉走,所以越嚟越少學位,hk passport holder喺nursery爭入去機會率高啲。

回覆 timzoeydon 的帖子

Thank you for sharing.

comments from current student's parents are always valuable.

請問中文交正體字定簡體字?

回覆 wslwilson 的帖子

簡體
‹ 上一主題|下一主題