用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P5 中文聆聽全軍覆沒
go

P5 中文聆聽全軍覆沒 [複製鏈接]

可以點樣短時間提升?
   12    0    0    0

小朋友係做卷時唔專心, 所以聽不到答案?定係完全聽唔明, 所以捉唔到答案?

star_skn 發表於 19-12-20 11:58
小朋友係做卷時唔專心, 所以聽不到答案?定係完全聽唔明, 所以捉唔到答案?

聽唔明

有無做過聆聽補充?一星期做一份先望題目, 圈字眼
一邊聽一邊寫小小NOTES
一篇聽兩三次, 訓練聆聽的敏感度,
有需要時重聽某一部分

我考試前同個女做過一篇, 先講爸爸中意咩,
媽媽中意咩, 哥哥中意咩, 跟住個妹講左句你地中意果D的,我全部唔中意
問題係問妹妹中意咩.
好彩我女有快寫佢地中意咩, 我就梗係一直等緊阿妹講中意咩...點知中伏
所以用題目估下佢會講咩都好緊要

久而久知, 佢會提升聽力; 我知好多學生好少做呢類訓練.

利申:中文老師係我面前讚過阿女聆聽幾好,同時強調聆聽卷係出難左

回覆 chelsea_jbb 的帖子

普通話? 係自己不熟悉的語言?

chelsea_jbb 發表於 19-12-20 11:59
聽唔明
要買練習操下, 培養聆聽的技巧

正常粵語聆聽我相信大部份香港小朋友係唔會出現「能力」問題,畢竟大家日聽夜聽。除非係普教中,否則好少真係「聽唔明」,聽漏就多。

有幾種情況會導致成績唔好:
1. 自己專心唔到,左耳入右耳出
2. 有三把聲,分唔到邊把填錯
3. 聆聽題目唔係順序,跳來跳去亂曬。
4. 題目擺明有陷阱玩你,同樓上講一樣,講完一大輪,最後居然唔係問嗰樣,甚至係全題要改過。例如錄音明明「咁我地今日放學操場等」,做做下題目突然殺出一個人話「哎呀,我頭先發現我今日有合唱團練習,唔可以黎」
5. 題目唔係簡單填充題,係要思考,例如題目問「為什麼姐姐這個星期六不參加活動」,聆聽可能唔係姐姐講話自己唔黎,而係其他人講「下星期一學校有中文測驗,花多啲時間溫書先可以有更好成績」。句子裡面完全冇提過「姐姐」,一唔留神就 bye bye。

2 係好難「醫返好」,因為好多人就算到中學考 DSE,3 把聲都係好難分,除非係明顯唔同。

1 係靠自己毅力,平日多練習下聆聽同專注,例如唔睇字幕聽新聞,要講返當日報導嘅新聞。
3-5 係要聆聽開始之前,自己一定要 underline 字眼,了解下有乜人物會出現。

仲有一招係翻譯經常用:代號。粵語又好,普通話又好,英文又好,鬼畫符都好,總之係幫到自己就得。例如「我(玲玲)今個星期六朝早要學琴,之後要去圖書館,我 1 點過黎你(小明)屋企吖」

咁 notes 可以係 「Ling 六 上 piano,(書 圖案)guan,13:00 Ming (屋 圖案)」。叻啲嘅話,你連圖書館都有特別代號。

呢啲符號係要自己一早建立並用慣。平日練習嗰陣多用。

雲牛    發表於 20-1-7 11:27
2jkidsfather    發表於 19-12-21 17:32

咩狀況都唔知,都可以短時間內提升到?
真係架?

ABC-DAD 發表於 19-12-28 18:01
咩狀況都唔知,都可以短時間內提升到?
真係架?

開心啲嘅辦法,睇國語古裝戲,cut 字幕!

chelsea_jbb 發表於 19-12-20 11:59
聽唔明
是否普教中??還是粵教中?

1998Ruby1998 發表於 19-12-21 07:50
正常粵語聆聽我相信大部份香港小朋友係唔會出現「能力」問題,畢竟大家日聽夜聽。除非係普教中,否則好少真 ...
其實粵語聆聽就算是母語都好難架,因通常內容會不情轉圈,而且內容又長,除非做慣速記,唔係都好難。

回覆 kwokbobo 的帖子

我意思即係唔會「聽唔明」,唔會聽完都一舊雲唔知個句子裡面有乜字。

1998Ruby1998 發表於 19-12-30 00:03
回覆 kwokbobo 的帖子

我意思即係唔會「聽唔明」,唔會聽完都一舊雲唔知個句子裡面有乜字。 ...
oic :)

健健BB 發表於 19-12-29 23:33
開心啲嘅辦法,睇國語古裝戲,cut 字幕!

我感覺可能剛好相反,有字幕對聆聽答題更有幫助。多聽收音機粵語新聞廣播,或者會有改善。

chelsea_jbb 發表於 19-12-20 11:24
可以點樣短時間提升?

小一至小四都沒問題,小五突然有問題嗎?還是呈分試殺到,不得不面對呢?短時間提升中文聆聽能力?别無捷徑,老老實實花功夫吧!
‹ 上一主題|下一主題