用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙培 vs 林裘謀 vs 沙循
go

沙培 vs 林裘謀 vs 沙循 [複製鏈接]

小朋友 band 1B, 性格開朗,  沙培 / 林裘謀 /  沙循  三間邊間比較合適?
沙培校長簡介會講得吸引, 但成績好似林裘謀同沙循好d.  但 林裘謀 感覺好傳說, 沙循無車屋企直逹.

心大心細中   

7    0    0    0

回覆樓主:

DSE成績 林裘謀 > 沙培 > 沙循

Poyau 發表於 19-12-31 18:45
成績不是沙培更好些嗎?
熱門程度也是沙培領先

wheelbread 發表於 19-12-31 17:29
小朋友 band 1B, 性格開朗,  沙培 / 林裘謀 /  沙循  三間邊間比較合適?
沙培校長簡介會講得吸引, 但成績 ...

三間都適合B1b學生,看看孩子喜歡邊間多D。

Danielhk 發表於 19-12-31 18:51
成績不是沙培更好些嗎?
熱門程度也是沙培領先

2019年DSE成績兩間此消彼長
沙培退 林裘謀進 互換位置

我仔仔都係band1B,都考慮緊林裘謀同沙循。林裘謀較傳統但成績好!沙循冇咁谷但地區偏遠啲!最頭痕兩間中學都係同一日面試!諗緊搏唔搏好

悠子 發表於 20-1-2 00:04
我仔仔都係band1B,都考慮緊林裘謀同沙循。林裘謀較傳統但成績好!沙循冇咁谷但地區偏遠啲!最頭痕兩間中學 ...

係呀!兩校多年嚟都係同一日面見,可能喜歡兩校的學生相約,好似迫你二選一。我試過响簡介會向家教會會員問及為何兩校總是安排同日面試,對方回答話兩校的客源十分類同,唔想出現太激烈嘅競爭,固希望學生可以响遞表前已有二選一的決定。不過,我聽完仍然覺得係為爭取好客源而決定嘅"同日面試"。

Danielhk 發表於 19-12-31 18:51
成績不是沙培更好些嗎?
熱門程度也是沙培領先

其實,哩幾間都係差不多。反而可以專心DD看看學校其他部份有邊D更適合孩子成長就選邊間。例如,你們可以睇埋"高中課程"的彈性或學校高中邊D選修科強又有機會是孩子喜歡嘅!

沙培中一有戲劇課程會否是當中最大的不同?

FYI, 上年林裘謀及培英亦是同日面試, 沙培可以改時間,  林裘謀唔比改!

今年培英與沙崇同一天

Poyau 發表於 19-12-31 18:45
可以話林裘保持了成績, 聽說今屆既DSE多間包括沙曾都考差過往年好多.

睇 Dse 成績唔好只睇一兩屆,每年成績少許上落一定有。查實三間都是好學校,多年來成績相约,各有支持者,就如沙循地理位置輸其他兩間,但多年來仍能穩站1B,可見其實力。
升中選校除了看成績外,亦要考慮學校理念是否與家長相符,最重要是適合小朋友。

培英英語話劇出色,學校活動亦多,但功課不少,近年學生中人數頃向女多男少,有兒子家長亦要考慮。林裘謀較重成绩,據聞功課多活動較少,學校比較鼓勵以學業為重。沙循則出名為關愛學校,學校重視生命教育,活動亦多測驗比其他學校少一次以減少學生壓力。
有學校會強制學樂器,高中選修都未必相同,家長最好了解多啲邊間才最適合自己小朋友。

wheelbread    發表於 20-1-7 10:24
‹ 上一主題|下一主題