用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 五歲囡學琴交流會
go

五歲囡學琴交流會 [複製鏈接]

五歲囡學琴交流會

我囡囡五歲, 學咗1年琴, 依家開始用一級書, 我想大家差不多年齡學琴的小朋友媽咪交流吓.

早兩日囡囡剛剛學咗首新歌, 左手係不段彈同一個音(跳音), 右手係彈半拍一拍及兩拍(唔係跳音), 開頭佢真係彈極都彈唔到, 又想哭, 但最後佢自己說我一定要想個辦法的, 又自言自語, 呀! 我想到啦, 彈一隻手先, 跟住慢慢先合手, 但我只坐梳發上看她, 跟住佢就用自己方法去攪掂, 我都幫不上忙, 其實自己都有試彈過, 真係幾難(我唔識彈的), 妳地小朋友練琴會點架, 有無成日叫妳地陪呀? 會唔會彈彈吓哭呀?

Re: 五歲囡學琴交流會

which song?
Is she practising on John Thompson Book 1?

醒目開學勳章 王國長老

我個女學左又係差唔多一年, 用"輕鬆學鋼琴"同埋"step by step", 輕鬆學鋼琴arm arm用晒book2
老師話佢節拍感唔錯, 有時好難解釋咩叫1/8拍, 唯有彈出黎等佢記住"呢二個符號加埋"就係咁彈, 我個女都get到, 不過老師話, 囡囡無咩耐心練琴, 所以次次上堂既頭10分鐘, 都要用黎覆返舊野, 咁就拖慢左進度...上次佢練"左手唔跳右手跳", 都要用左3堂時間至真正攪得掂, 有時練"右手手指公唔o係middle c", 又要多d時間練啦
囡囡識得一d "#"同埋"b", 上次練完琴, 都已經有七八成熟啦, 點知俾我臨尾"哨"到原來琴譜前面有個#, 哎, 佢又大頭蝦我又半桶水, 差d出事, 唔怪得一路彈一路覺得d音怪怪地...
我個女又未試過練到喊...(我火火地鬧到佢喊就試過 ), 不過佢學完新歌唔識, 就唔願去try啦, 叫佢彈舊歌就鬼咁開心

Mrssslui 寫道:
which song?
Is she practising on John Thompson Book 1?

我囡囡係用緊bastien全套的, 有埋cd, 其實都幾難的, 因要跟住背景音樂, 所以不能快又不能慢, 節拍一定要跟得好足, 通常我會比囡囡彈到好順, 先跟音樂, 如果nut nut cut cut 係用唔到cd的, 依家個老師用咗呢套書, 囡囡彈琴會用心好多, 因有咗準則, 知道首歌有幾快或慢.

Charlotte_mom ,

妳囡囡幾歲呀?
係屋企練琴會練幾耐呀?

我仔仔三歲半開始

ryancat,

妳仔仔依家幾歲呀? 每日又會練幾多個鐘呀?

學琴學緊幾多分鐘一堂呀?

我囡囡就學45分鐘一堂, 每次覆學已經用咗一大半時間, 妳地會唔會幫小朋友備課呀?

我就每次學完琴返來, 頭幾日會練老師教的, 跟住有時間就同囡囡彈吓後面的歌仔, 所以老師覆琴時, 囡囡同我彈過歌的,好多時老師pass比佢, 所以都學得幾快, 但太難嗰d歌仔就會留番比老師教law  

[quote]
Aries媽咪 寫道:

我就每次學完琴返來, 頭幾日會練老師教的, 跟住有時間就同囡囡彈

sindy,

依家妳囡囡幾大,學到幾多級呀?

呢個方法, 我諗都用唔得好耐, 遲d歌仔又長又難, 我自己都攪唔掂, 都係由亞囡自由發揮

Aries媽咪 寫道:
sindy,

呢個方法, 我諗都用唔得好耐, 遲d歌仔又長又難, 我自己都攪唔掂, 都係由亞囡自由發揮

真係唔係好耐架,我女三級時已經唔聽駛囉

Hello, 各位學琴小朋友的mami

我囝囝明天考二級試, 攪到我有D緊張添, 希望佢一切順順利利兼合合作作啦.

幾日前同佢到試場試琴, 那三角琴放書的位置很高, 囝囝看琴譜的角度有點辛苦呢!

Mickey001

mickey001,

妳仔仔幾大呀?

用咗幾多時間去準備呢次考試呀?

我都未有諗囡囡幾時考, 不過就想比佢試吓校際, 等佢有d經驗先

Hello everyone,

My 5 yrs old daughter also has been learning piano for almost a yr. Now she's having 45 mins class, 6 times a month. So far so good. Usually I stay with her when practising (cos I learnt paino b4)maybe that's why it give her some pressure as I'll correct her whenever she made a mistake, so sometimes she cries bcos my standard is a bit high..recently I let her practise and having the lesson by herself, and hope she can handle..

Hi, Aries媽咪

囝囝再過三個月就五歲, 佢在上年十二月開始彈考試歌, 到彈得差不多時就等了, 彈翻多D其它歌仔, 然後到七月再開始練翻考試歌.  若有機會, 我都想比佢試下參加校際賽, 要任樣參加的呢?

Mickey001

HI! mickey001, ryancat:

可否介紹妳們仔仔的綱琴老師?
Can you PM me her name & tel no?
我個仔個老師話要學1.5 TO 2年先可以考1級

BRIANMA

mickey001,

妳仔仔同我囡囡都係千禧b,  今年選校有無心水呀?

平時會花幾多時間去練琴呀?

醒目開學勳章 王國長老

哎, 我個女正一懶鬼, 日日練20分鐘左右就叫晒tired.
琴老師話佢有個學生, 同我個女一樣大, 好鐘意彈亦都好有天分, 日日自動自覺練3個鐘.....哎, 恨唔黎呀呢d野, 好彩我都好睇得開, 我同老師講"我明既, 一分耕耘一分收獲, hehehe"
我唸個女同考試仲有一段距離, 不過唔緊要, 反正張cert都趕唔切考小學, 慢慢黎啦(好市儈呀 )

Aries媽咪
我而家已經work out緊d小一application, 應該好快會交頭2份, 每次知道又有新學校"開波", 我都緊張到手震, 仲緊張過自己出去考公開試呀陰公....

Charlotte_mom 寫道:

Aries媽咪
我而家已經work out緊d小一application, 應該好快會交頭2份, 每次知道又有新學校"開波", 我都緊張到手震, 仲緊張過自己出去考公開試呀陰公....

邊兩間呀?  我囡囡考咗播道, 遲d都入紙試吓其他, 心水有聖方濟及宣道.

Aries

My son is now 4 yrs &1mth old. He always spends about 1 hr to practise piano everyday!

He is taking 30min lesson once a week! He can play all Grade 2 scales and a Part A exam piece now.

Ryancat

[quote]
Aries媽咪 寫道:
ryancat,

妳仔仔依家幾歲呀? 每日又會練幾多個鐘呀?

學琴學緊幾多分鐘一堂呀?

我囡囡就學45分鐘一堂, 每次覆學已經用

ryancat,

妳仔仔好叻喎, 可以練咁耐     

妳仔仔一定好有天份, 我囡囡就無咩天份, 不過叫佢練琴, 佢都肯的, 唔使三吹四請, 但資質有限, 所以要慢慢來
‹ 上一主題|下一主題