用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 43網一問
go

43網一問 [複製鏈接]

幫個仔睇緊小學, 想搵唔係咁谷嘅小學。請問有無家長嘅小朋友讀緊43網保良局陳南昌夫人小學呀?想搵尼間學校知料但好少,尼間學校係咪真係好差?升中派位如何?我上網見到話校長老師好有愛心....
   2    0    0    0

winghopeful 發表於 20-4-21 10:05
幫個仔睇緊小學, 想搵唔係咁谷嘅小學。請問有無家長嘅小朋友讀緊43網保良局陳南昌夫人小學呀?想搵尼間學校 ...

真心覺得好差。。。不過唔排除我見到既係個別事件

幫個仔睇緊小學, 想搵唔係咁谷嘅小學。請問有無家長嘅小朋友讀緊43網保良局陳南昌夫人小學呀?想搵尼間學校 ...

希望媽媽你唔好介意我咁直接,因為哩間學校既學生我好深刻既印象。。我好少會咁講一間學校,我覺得功課成績好與壞是其次,但小學生講流利粗口我真係接受唔到,學好3年學壞1日,43校網唔太谷基德小學你可以考慮下,佢成日有開放日,建議你帶小朋友去感受下

男仔其實可以考慮一條龍小學,伍華幾好,超碼煩少樣,不過應該會谷過基德,樓主要自己取捨

回覆樓主:

陳南昌無公布升中詳情
留意升中學校名單係近年非2019年

升中概況
https://plkcnc.friendlyportalsystem.com/CustomPage/6/secondary2019.html

本校小六畢業生升中派位成績理想,大部份獲分派到黃大仙區或他區受歡迎中學,

於2019年91%學生獲派首三志願中學,93%學生獲派首五志願中學。

部份學生近年獲派以下中學:

保良局第一張永慶中學 ( 聯繫中學 )
保良局何蔭棠中學
保良局唐乃勤初中書院
中華基督教會協和中學
可立中學(嗇色園主辦)
德愛中學
文理書院(九龍)
聖言中學
聖母書院
伊利沙伯中學
觀塘官立中學
瑪利諾修院學校(中學部)
陳瑞祺(喇沙)書院
聖若瑟英文中學
匯知中學
佛教孔仙洲紀念中學
賽馬會體藝中學
梁式芝書院

wcm991101 發表於 20-4-21 18:58
希望媽媽你唔好介意我咁直接,因為哩間學校既學生我好深刻既印象。。我好少會咁講一間學校,我覺得功課成 ...

其實樓主肯定流利粗口係陳南昌嘅學生?保良局嘅小學校服全部都一式一樣,點會知係邊間呢?就算真係有學生講粗口,都唔可以因為個別學生嘅行為而判斷整間學校嘅風氣。
我兩個女都係讀陳南昌,品學兼優,成績排前幾名,比起同齡嘅小朋友乖好多。
陳南昌成個教學團隊都好有愛心,校風好,功課唔谷,課外活動主打跳繩、手鈴同跳舞,公開比賽經常攞獎。
家、教關係融洽,好多家長都會喺學校做義工。

老實講,如果要比成績,陳南昌當然唔及錦泰。但陳南昌勝在精英班,即係有教無類;相反錦泰,雖然學術水平比較高,亦有精英班,但學校會將絕大部份嘅資源投放喺精英班度,即係入唔到精英班,你就變左可有可無……
每間學校都有優點缺點,睇你想要自己嘅仔女喺乜野環境長大。
如果要爭一日之長短,又有時間同金錢去安排仔女補習、學野、體育、音樂……要成績、証書至上嘅,當然揀錦泰。
如果想小朋友開心、唔好太辛苦、喺關愛環境長大,陳南昌係一個好選擇。
陳南昌開校40年,由彩雲嘅火柴盒校舍,到而家搬到新蒲崗,地方大左,教學團隊壯大左,學生都多左,學校發展嘅續航性大大提高左,整體更加開心左添!
試問一下,你幾時會見到一個校長,日日都做迎賓咁喺校門管接管送,同每一個學生、家長打招呼,仲記得哂所有學生嘅名? 遇有落雨,校門就會有一條長長嘅遮陣,由老師同校長組成,個個都拎住把遮,避免學生淋濕。
連續咁多年保持「關愛校園」嘅美譽,唔係浪得虛名架!

wcm991101 發表於 20-4-21 18:58
希望媽媽你唔好介意我咁直接,因為哩間學校既學生我好深刻既印象。。我好少會咁講一間學校,我覺得功課成 ...

入伍華?

首先伍華中小學唔係龍校,唔會百份百直升
第二,相信就算俾你直升,都無人想自己個仔升上一間接近B3水平既中學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-17 18:39
入伍華?

伍華就真係免喇……

水中月山 發表於 20-6-17 18:43
伍華就真係免喇……

小學還可以啦,好過去天虹同大成既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-17 18:46
小學還可以啦,好過去天虹同大成既

伍華校長之前係佐聖天校長

入伍華?

伍華中學2019年3322率6.9% B3···

入伍華?

其實你覺得43校網唔谷又比較好,又易入既學校還有邊幾間選?

43真係冇乜可以選擇,伍華小學部還好,真係比大成好,要搵唔谷既小學就預左要開心學習,少功課。唔係因為要入b1,只求校風純樸,小朋友開心

哩類學校既派位都係多數b2 to b3

水中月山 發表於 20-6-17 18:05
其實樓主肯定流利粗口係陳南昌嘅學生?保良局嘅小學校服全部都一式一樣,點會知係邊間呢?就算真係有學生 ...

咁我都唔排除係個別同學,我放吃飯時間見到的,陳南昌真係借位比41校網借15個位比34校網25個先收夠人,創校咁多年都收生不足應該有佢既原因吧

我只係分享我所見,如有令用家因此不開心,在此說聲抱歉

wcm991101 發表於 20-6-17 21:01
咁我都唔排除係個別同學,我放吃飯時間見到的,陳南昌真係借位比41校網借15個位比34校網25個先收夠人,創 ...
搬左去新蒲崗(即係何壽南舊址)之後唔同哂lu,收生情況大大唔同,亦由以前每級只兩班,增加到4班,亦收足人,教師亦請多左。

水中月山 發表於 20-6-17 21:14
搬左去新蒲崗(即係何壽南舊址)之後唔同哂lu,收生情況大大唔同,亦由以前每級只兩班,增加到4班,亦收足 ...

我係新蒲崗街坊,不過佢搬左過來,唔排除都會慢慢做好個成績,43校網真唔多好學校,以前何壽南係哩個舊址,真係好大熱既學校

多謝你分享,令我更了解哩間小學

wcm991101 發表於 20-6-17 21:15

我係新蒲崗街坊,不過佢搬左過來,唔排除都會慢慢做好個 ...
不用謝。以舊年為例,陳南昌自行都收左46個,新校址開足4班,全部收夠人。
都係嗰句,想讀得輕鬆啲,開心啲,發展機會多啲,陳南昌係唔錯嘅選擇。
講唔講粗口? 間間學校都有個別學生無品架啦!無辦法,一樣米養百養人,靠我地家長向校方反映,再互相合作改善,教好啲小朋友。

‹ 上一主題|下一主題