用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 ~ 紐西蘭 (Christchurch)
樓主: 尼加拉伯爵
go

[澳紐] 2021 ~ 紐西蘭 (Christchurch) [複製鏈接]

kinder17 發表於 20-4-30 17:22
Auckland 那間就全校1400人,減了yr 1-6都1100,亞洲學生24%,香港人8個,國際生3%,boarder 50人,仲有咩 ...
Auckland 大城市方便,但都多華人啊, 你自己安排定搵agent ? 如agent 可搵多間問吓意見。

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 18:32
Auckland 大城市方便,但都多華人啊, 你自己安排定搵agent ? 如agent 可搵多間問吓意見。 ...

我自己send email問咋,如選Auckland 都只是因為多親戚照顧

kinder17 發表於 20-4-30 18:39
我自己send email問咋,如選Auckland 都只是因為多親戚照顧
Oic ~ 咁多親戚就最好,你可再search 多兩三間同亞女一齊看看,也問亞女鍾意邊間,又要留意吓嗰間學校啲科目/ 課外活動有冇亞女鍾意嘅,但學校太少人又唔太好喎,因為如果佢鍾意嘅課外活動唔夠人數開班,就會開唔成,我覺得人數 500 至 800 就好D

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 14:49
現開始籌備亞仔出年年頭紐西蘭讀書 year 12 (現在中四)
我們有以下三間心儀學校,請問有冇JM認識可分享一 ...

如果要三揀一,Hutt好似成績好d, 但其實三間成績只係中遊,可以有其他選擇。

可以睇吓Middleton Grange School, 市中心,中小學加埋千三四人,yr7-13約一千人,成績俾那三間好,仲要係基督教。

bbba05 發表於 20-4-30 21:45
如果要三揀一,Hutt好似成績好d, 但其實三間成績只係中遊,可以有其他選擇。

可以睇吓Middleton Grange S ...

哩間真係超近機場,我估十幾分鐘車就到,但咁多人,又冇乜鄉郊氣息,呀仔唔知鍾唔鍾意
8-)

bbba05 發表於 20-4-30 21:45

可以睇吓Middleton Grange S ...
請問可以從那裏可以睇到成績?不過我仔成績普通 ... Middleton Grange School 我都有睇,Main Urban area ,距離機場10-24 Min 但全校過千所以沒有考慮

anitawong21 發表於 20-4-30 22:05
哩間真係超近機場,我估十幾分鐘車就到,但咁多人,又冇乜鄉郊氣息,呀仔唔知鍾唔鍾意
...
再加上系基督教 ,不過太多學生了,所以我保留

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 22:53
請問可以從那裏可以睇到成績?不過我仔成績普通 ... Middleton Grange School 我都有睇,Main Urban area , ...

Rangiora New Life 有冇睇過?
8-)

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 22:53
請問可以從那裏可以睇到成績?不過我仔成績普通 ... Middleton Grange School 我都有睇,Main Urban area , ...

剛剛搵到這個政府網頁,可以淨係揀christchurch學校來比較,
https://educationcentral.co.nz/__trashed-3/

另外可以去education counts, 逐間學校睇。
https://www.educationcounts.govt.nz/find-school/school/qualifications/ue-standard?district=63®ion=13&school=348

anitawong21 發表於 20-4-30 23:04
Rangiora New Life 有冇睇過?
這間好?E 間中小學加埋差不多五百人,也近機場,我起初問亞仔想吾想學校有小學至中學,他話由中一開始好D,但又吾想由中三開始(year 9-13)
即係好似而家香港間中學咁,想有啲細過佢嘅又唔想太細個

bbba05 發表於 20-4-30 23:21
剛剛搵到這個政府網頁,可以淨係揀christchurch學校來比較,
https://educationcentral.co.nz/__trashed-3 ...
謝謝你 我可以慢慢再研究下

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 23:26
謝謝你 我可以慢慢再研究下

https://educationcentral.co.nz/__trashed-3/

你上哩個網揾的話,最好係搜Canterbury,如果你只查Christchurch,佢真係只出Christchurch 市內的學校,你問嗰三間,仲有Rangiora New Life部已經唔係基督地市內,當然Canterbury好大,所以你要留意返地點,唔好去到Timaru咁遠

bbba05    發表於 20-5-1 00:43
8-)

仔仔都會2021年去紐西藏讀Y11
現只選擇咗Scared Heat College interview

anitawong21 發表於 20-4-30 23:45

你上哩個網揾的話,最好係搜Canterbury,如果你只查Christ ...
明白 謝謝你

henrykwok 發表於 20-5-1 10:32
現只選擇咗Scared Heat College interview
點解吾選多間看看?

尼加拉伯爵 發表於 20-5-1 18:00
點解吾選多間看看?

因想入天主教學校,仔仔想有室內游泳池.. 所以好喜歡這間學校,如唔收先再選擇第二間

henrykwok 發表於 20-5-1 10:32

我都打算出年一月比囝去讀Y11, 揀地區都相當頭痕

kelly18xx 發表於 20-5-8 15:03
我都打算出年一月比囝去讀Y11, 揀地區都相當頭痕
咁心目中想去邊? 有沒有心水?

尼加拉伯爵 發表於 20-5-9 00:10
咁心目中想去邊? 有沒有心水?

奧克蘭就方便D…但就多華人…心水北島其他地方

kelly18xx 發表於 20-5-14 21:02
奧克蘭就方便D…但就多華人…心水北島其他地方
系呀!我都吾想太多華人,如出年一月,真係差不多要開始揾啦
‹ 上一主題|下一主題