用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 ~ 紐西蘭 (Christchurch)
樓主: 尼加拉伯爵
go

[澳紐] 2021 ~ 紐西蘭 (Christchurch) [複製鏈接]

如果要寄宿,真係要快啲啦,因為有啲學校宿位唔多

cherrie^^ 發表於 20-5-15 00:02
如果要寄宿,真係要快啲啦,因為有啲學校宿位唔多

明白(emoji)(emoji)

可能係插班生,都要等學校通知有冇宿位...

我都計劃緊比仔仔下年去基督城讀,諗住寄宿,唔知大家有冇資料可參考一下

小比豬仔 發表於 20-5-17 20:55
我都計劃緊比仔仔下年去基督城讀,諗住寄宿,唔知大家有冇資料可參考一下
...

男仔,基督城,寄宿,得四個選擇:

1. St Bedes College - 男女校,天主教,decile 9,
2, St Andrew's College (Christchurch)  - 男女校,基督教,私校(學費貴d), decile 10,
3. Christchurch Boys' High School - 男校,冇宗教,decile 10,
4. Christ's College - 男校,基督教,私校(學費貴d) ,decile 10,

論成績2,4成績好d, 兩間差不多,俾1,3好

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 14:49
現開始籌備亞仔出年年頭紐西蘭讀書 year 12 (現在中四)
我們有以下三間心儀學校,請問有冇JM認識可分享一 ...

大學會留NZ嘛?

叻叻B 發表於 20-5-19 20:53
大學會留NZ嘛?
到時看看由亞仔自己決定

小比豬仔 發表於 20-5-17 20:55
...

請問點解要特別揀基督城呢?
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

anitawong21 發表於 20-4-30 15:58
Mount Hutt好似成績及評價好小小,但我未睇ranking
昨天收到學校offer 了,會於十月交學費,辦簽證,出年一月year 12 。我們估計出年會二月一月開學。 agent 話多數吾會 25/1 開。現在要計劃行程安排 ...

請問大家買邊款 Laptop 比佢哋返學用? agent 話普通的可以了,不用買太貴

尼加拉伯爵 發表於 20-6-4 12:58
昨天收到學校offer 了,會於十月交學費,辦簽證,出年一月year 12 。我們估計出年會二月一月開學。 agent  ...

恭喜晒!

bbba05 發表於 20-6-4 13:11
恭喜晒!
謝謝你~ 多謝你之前好多有用的資料和分享 ,否則我都無從入手

尼加拉伯爵 發表於 20-6-4 13:00
請問大家買邊款 Laptop 比佢哋返學用? agent 話普通的可以了,不用買太貴 ...

睇吓學校有冇建議,例如會唔會有特定軟件需要安裝在某平台(Windows/Mac), 或者某科目有特別需求(例如設計科目的軟件對硬件要求會高d)

bbba05 發表於 20-6-4 13:34
睇吓學校有冇建議,例如會唔會有特定軟件需要安裝在某平台(Windows/Mac), 或者某科目有特別需求(例如設計 ...
咁問一下學校先,如學校沒有什麼提議咁買邊款好呢?

尼加拉伯爵 發表於 20-6-4 12:58
昨天收到學校offer 了,會於十月交學費,辦簽證,出年一月year 12 。我們估計出年會二月一月開學。 agent  ...

咁就好喇,恭喜哂!如果你哋會送佢去,可以早D入境。通常一月最尾星期開學的,不過個別學校唔同安排。

如果學校冇特別指定,你又打算買window 10系統的話,你買電腦時最好問埋有冇國際保養,同埋最好配多隻火牛...唉!我個女隻火牛咁啱lockdown前燒咗,叉唔到電,好彩佢另外有部ipad

8-)

回覆 anitawong21 的帖子

國際保養可以在NZ整機? 不過佢地都好難自已拿出去整

kinder17 發表於 20-6-4 15:59
回覆 anitawong21 的帖子

國際保養可以在NZ整機? 不過佢地都好難自已拿出去整

佢用HP,係可以上門收機,查實佢都唔知到底邊一忽壞咗,總之就差唔到電。但佢一直都忙緊做internal,到而家都未打電話去問
8-)

anitawong21 發表於 20-6-4 16:14
佢用HP,係可以上門收機,查實佢都唔知到底邊一忽壞咗,總之就差唔到電。但佢一直都忙緊做internal,到而 ...

咁買hp機唔錯wor, 知唔知其他牌子係咪都係上門收機維修?

kinder17 發表於 20-6-4 16:22
咁買hp機唔錯wor, 知唔知其他牌子係咪都係上門收機維修?

唔清楚,我當時都係托朋友幫我買電腦,三年國際保養係要額外加錢的,但唔知豐澤嗰D零售商可否做到。
8-)

anitawong21 發表於 20-6-4 15:50
咁就好喇,恭喜哂!如果你哋會送佢去,可以早D入境。通常一月最尾星期開學的,不過個別學校唔同安排。

如 ...
多謝你~ 高興認識你^^  比我好多好有建議同提點,一步一步咁去做 ~個火牛壞咗 NZ 有冇買個新試吓? 用 iPad 可以頂住?
乖女咁忙都好呀 !起碼知道佢哋時間充實,專心學習,咁我都有點放心第時亞仔唔會好似而家咁無所事事
‹ 上一主題|下一主題