用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Y12 至到升大學,要唔要Agency 幫手
go

[英國] Y12 至到升大學,要唔要Agency 幫手 [複製鏈接]

請問各位,如在英國讀Y12,Y13之後升大學,是否高中那邊會幫忙,按你嘅成績能力,指引去選大學呢?
還是都繼續要香港嘅 Agency 幫忙升大學嘅選擇及策略呢?
因為我個Agency 成日叫我唔洗埋高中嗰邊,佢話只要出咗個Predicts Level, 先再選擇,佢話唔同學校有唔同嘅申請策略。唔好急,最緊要問佢!   所以我都想知點解?
   0    0    0    0

bmw123 發表於 20-5-3 17:59
請問各位,如在英國讀Y12,Y13之後升大學,是否高中那邊會幫忙,按你嘅成績能力,指引去選大學呢?
還是都繼 ...
Y13學校會幫忙,我認為唔需要agent

回覆樓主:

要唔要揾agent 代辨揀大學,屬個人需要。基本上,在英國讀中學,學校一定有支援學生報UCAS的安排,可以唔經任何agent。我孩子自己一手一腳處理,就算收到email去大學面試,都係自己買車票前往,無難度。

但如果你怕你孩子處理不來,而你又好擔心錯過了任何程序,你想搵agent攪,都無問題的。但孩子讀到高中,絕對有能力處理,家長可以放手。

代攪手續的升學中心是收英國大學的佣金,要留意佢地未必提供最合適你孩子的意見比你。

summerhotel1 發表於 20-5-3 18:49
Y13學校會幫忙,我認為唔需要agent

謝謝你嘅意見,我都係咁諗!

TTEE1819 發表於 20-5-3 22:41
要唔要揾agent 代辨揀大學,屬個人需要。基本上,在英國讀中學,學校一定有支援學生報UCAS的安排,可以唔經 ...

謝謝你嘅分享,我都係咁諗!

回覆樓主:

英國好多學校喺呢方面會有專人負責,唔洗擔心。
Y12 下學期通常會有parents briefing ,留意sch notuce。

TTEE1819 發表於 20-5-3 22:41
要唔要揾agent 代辨揀大學,屬個人需要。基本上,在英國讀中學,學校一定有支援學生報UCAS的安排,可以唔經 ...
絕對同意

只要係多人升大學嘅學校,就一定有「湊仔/包生仔」服務。佢哋咁多年咁多人升大,老師唔係第一年送學生上大學,一定知得清楚過你。

唯一需要 agency 嘅地方,就係你真係好驚/唔識英文,個學生自己都懵查查/學校廢廢地(呢個機率好低)。
‹ 上一主題|下一主題