用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門06入讀小一家長入嚟傾吓! ...
go

屯門06入讀小一家長入嚟傾吓! [複製鏈接]

屯門06入讀小一家長入嚟傾吓!

有無屯門小學d意見呀! 保圓? 何日東? 志豪? 鄭任安千禧? 道教青松? 間間都有人話好    點解無人講屯官嘅???

Re: 屯門06入讀小一家長入嚟傾吓!

hviy:

我都想知多啲, 道教青松,鄭任安千禧, 梁周順琴同蒙恩你有咩意見呀!

屯官我唔係好清楚, 你有咩comment呀?  
KooKuKooKu :pint:

小傑媽媽:

羅陳楚思我覺得唔錯, 梁周順琴你意見如何呢?

鄭任安我錯過左佢地的簡介會, 唔知會唔會有少少影嚮佢地收生的決定呢?

70區除左保良區莊啓程第二上午校外, 仲有冇好的學校呢?

道教青松, 台山商會有冇媽咪可以俾意見呢?

Hi 小傑媽媽,
好多人comment何福堂唔好. 蒙恩幾好ka.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

何福堂係唔係以前唔好咋?而加校舍唔同左,校長唔同左。新近幾屆學生會唔會好d架??

不過,聽聞一些兼收學校的老師會建議一些有學習障礙的學生
的家長考慮此一間。這是我的鄰居告訴我佢阿女的特殊教育老師話li間可以考慮俾佢個女讀。

至於青松,聽講程度好深播,佢地教d課程比正常年級高d,特別係數學。谷得緊要咁,我仔仔數學雖然唔錯,但我都唔想佢有壓力.....

何日東呢,聽聞無80分都要見家長,我諗我壓力仲大個我阿仔。

蒙恩係唔錯,但收好多學生,我阿仔只適合讀小班...因為佢有少許情緒問題...

屯門有那幾間資助係小班呢?

梁陳楚思、何式南、路德會增城兆霖.....跟住唔知喇。

所以,以上三間,已經撇除左何福堂的話,如果唔係想揀間基督教學校,我會選梁陳楚思....
咁,最後....可能決定係兆霖喇,即係俾呂祥光接手左ge新校....雖然細d.但希望好d啦,學生無咁多,老師都無咁抆....。

咁,我有位朋友話,我們亦要觀察老師的資歷,如果你的小朋友好似我果個咁多問題,咁,就唔好揀d老師都有返咁上下年紀,佢話會比較傳統,無咁容忍到"問題"兒童。

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

何福堂課程比較淺, 所以唔想讀得有壓力, 可以考慮,
但當要與其他小學比較的話便比較蝕底, (教統局話maybe考番個評核試升中, but唔係年年考)

何日東,無80分都要見家長........何日東考試卷比較淺, 所以80分以下的話, 即係個小朋友跟不上. 但默書真係會比較多, 每星期默書2-3次.

我暫時會揀直資學校, 如果 interview fail 既話, 就會揀係"活動教學"既學校, 因為我唔想個仔讀得辛苦.

830mama,

我同你的想法一樣呀, 想問下你有無擔心過佢係新辦學校,唔知將來會點呢?
830mama 寫道:
我暫時會揀直資學校, 如果 interview fail 既話, 就會揀係"活動教學"既學校, 因為我唔想個仔讀得辛苦.

Hi, hviy,

今期Parents親子雜誌講升小一 ar, did you buy it?
There have some information for primary schools in different districts.  If I were you, I will choose the primary school which have a lot band 1 students (eg. 道教青松).
Hopefully this magazine can help you.      

830mama,

活動教學既學校 can match with 3 3 4 policy...
活動教學既學校 is not too bad.  Try to do some research...    :
Although my son now is K1, but I'm preparing to search some information for primary school in order to avoid any unnecessary problem when my son is K3.   

830mama:

請問活動教學的方式跟334學制有咩關係, 我都正在諗緊選小一, 睇到你咁講唔明, 請問可以話我知嗎?

咁你知唔知羅陳楚思係咪活動教學, 而保良局的小學係咪一律係傳統教學呢?

Nowaday 活動教學 is very important.  It can make your children to adapt Secondary school later on.

活動教學 can let the children to enjoy in learning each topic and let them to enhance the interest in studying daily.    活動教學的方式 is:
-outdoor learning
-activities by group in the class
-after outdoor visited, need to discuss & review when back to school
-have many chance to raise up the question by the student.
-arranging the student to do some voluntary visit.
-traning up the student to express themselves skillfully.
etc...

Hi SandyHung,

我本人覺得活動教學基本上適合絶大部份小朋友, 因為它是從遊戲中學習, 啓發學生的思維, 但通常活動教學的學校又會係小功課的學校, 這會否另小朋友所學的知識記得不夠牢靠呢? 因為基礎也很重要.

這方面你有甚麼見解呢, 請分享下.

marinayiu,

我不是揀"圓玄"呀, 我是揀"天水圍李宗德", 佢係天水圍區的口碑好好ga.

[quote]
marinayiu 寫道:
830mama,

我同你的想法一樣呀, 想問下你有無擔心過佢係新辦學校,唔知將來會點呢?

kooku2004,

其實我都唔係好清楚而家d 學制, 只不過我想我既仔仔讀得開心, 唔需要翻到屋企就係到做好多好多功課.

我都唔知羅陳楚思係咪活動教學, 我家下都搵緊資料, 有消息再同大家分享.

保良局的小學應該都係一律係傳統教學, 尤其係"志豪", 好難入.

kooku2004 寫道:
830mama:

請問活動教學的方式跟334學制有咩關係, 我都正在諗緊選小一, 睇到你咁講唔明, 請問可以話我知嗎?

咁你知唔知羅陳楚思係咪活動教學, 而保良局的小學係咪一律係傳統教學呢?

Hi 830mama,

因為這個topic的關係, 誤會左你係揀"保圓"tim. 李宗德我都有考慮過, 但因為交通理由, 我會首選保圓.

hi marinayiu ,

咁你有無揀定後備?

Hi 830mama,

因為這個topic的關係, 誤會左你係揀"保圓"tim. 李宗德我都有考慮過, 但因為交通理由, 我會首選保圓.

Hi 830mama,

未揀定.  

830mama 寫道:

咁你有無揀定後備?

[quote]
Hi 830mama,

[/quote]

我都係呀, 如果面試 fail 就唔知揀邊間好.

[quote]
Hi 830mama,

未揀定.  

[quote]
830mama 寫道:

咁你有無揀定後備?

‹ 上一主題|下一主題