用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇用家可以講下跑馬地寶血小學
go

有冇用家可以講下跑馬地寶血小學 [複製鏈接]

有冇用家可以講下跑馬地寶血小學好唔好, 知道係有愛心既學校, 咁其實係點樣有愛心? 校舍細咁課外活動係咪好有限? 又話升中成綪都OK, 咁其實谷唔谷架呢? 如果係HAPPY SCHOOL, 咁又點樣可升倒B1中學係好架呢? 如果係咪講, 咪即係又HAPPY 又學術好既一間小學?  
   2    0    0    1

回覆 PINKYHK 的帖子

校舍細︰冇錯,真係好細,想GOOGLE MAP開個衛星圖望下就知了。

有愛心︰讀左一年,停課停左半年有得,唔識評論。校長朝朝係門口迎接大家返學。見啲舊生返去啲老師同工友見到都會好開心傾計。停課期間,英文個位NET TEACHER日日都一至兩小時同全校同學LIVE STREAM, GOOGLE MEET,津校應該算係咁了。數常老師都會KEEP住一星期上一次堂咁。

谷唔谷︰都係個句,停左半年課,一次試都冇考過,唔識評論。但照睇一年級唔谷,測默不多,可以話係少添。功課唔算多,正常一小時咩都做晒,但我個女要搞兩小時以上。

升中入B1率好唔好,睇家長要求,約40%,高個年可以到45%-50%,我覺得算係咁,如你要求係要穩50%UP,咁就唔係了。

回覆樓主:

寶血2019年37%升B1中學
係灣仔強校林立下算幾好

B1 26 (36.6%)
B2A-1C 7 (9.9%)
其他 38 (53.5%)
總數: 71人 (100.0%)

聖保祿中學 4 (B1)
皇仁 1 (B1)
港華 2 (B1)
張祝珊 1 (B1)
庇理羅士 1 (B1)
鄧肇堅 8 (B1)
聖方濟各 1 (B1)
高主教 2 (B1)
聖馬可 1 (B1)
港島民生 1 (B1)
聖士提反書院 1 (B1)
嘉諾撒 1 (B1)
坑真 2 (B1)
中華基金 6 (B2A-1C)
體藝 1 (B2A-1C)
B2A-1C: 33 (46.5%)

http://www.preciousbloodhv.edu.hk/tc/school.php?id=51

tummypooh 發表於 20-6-12 13:41
回覆 PINKYHK 的帖子

想請教小一多唔多抄寫類功課?

回覆 蘑菇頭 的帖子

我覺得唔多。
詞語,中文、英文、常識科,好似一星期一次,中文同常識每次5-6個詞語,連字頭,每組字個都係寫兩至三次。英文就抄課文,默書前會再抄一次咁。

中英文作業, 中文用現代、英文用LONGMAN (佢地叫LOE) ,唔算好多,可能間唔時有啲工作紙俾你就會寫多啲。

反正如果小朋友好專心,大人教佢做,一小時至個半小時咩都做完~~~

回覆 tummypooh 的帖子

多謝你,好詳細~
想再請教一下,寶血校舍比較細,會唔會限制咗課外活動或者體育堂可以玩嘅活動種類,例如球類運動咁?因為我個係仔,都幾鍾意跑跑跳跳,所以想考慮埋呢樣,但關愛係寶血好吸引我嘅地方。

回覆 蘑菇頭 的帖子

咁睇你對活動有幾大要求了。
我個係女,我冇咩問佢呢樣嘢,但佢有同講過話小息係操場玩捉或走太快會俾風紀話。
可以再問下佢小息時其他男仔會做咩咁。因為佢一般都係同人傾計,一係就去左電腦室,食嘢去埋廁所就冇時間。有時又要練舞。

學校跳繩隊好似幾出名。
同埋佢地都有好多課後活動俾同學參加,睇你有冇時間玩架啫。
操場細,但都有籃球架,地下都有球場線,印象上好似有全場線,但當然唔係標準大小啦。應該都做到一般的球類運動。

tummypooh 發表於 20-6-17 23:07
回覆 蘑菇頭 的帖子

咁睇你對活動有幾大要求了。

明白~
唔該晒你呀,我喺網上搵唔到太多有關寶血嘅討論,你嘅用家分享好值得參考,感謝 :)

‹ 上一主題|下一主題