用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺1B 女,應該轉返觀塘嗎?
go

油尖旺1B 女,應該轉返觀塘嗎? [複製鏈接]

阿囡呈一考22,呈二失準跌到57
但老師話仲係1B,只係區內跌到1C,諗緊如要玩到大抽獎係咪觀塘區多選擇呢?麻煩給點意見,先謝謝大家

3    0    0    0

0411BB 發表於 20-12-28 19:39
但老師話仲係1B,只係區內跌到1C,諗緊如要玩到大抽獎係咪觀塘區多選 ...

因轉網與否仍屬B1 pool 大抽獎,視乎你喜歡那區的B1中學。

最top 校的名氣油尖旺較好(如St Mary,油真、伊中)。官塘最top 女校和男女校則是藍田聖保祿和順利天主教。

但老師話仲係1B,只係區內跌到1C,諗緊如要玩到大抽獎係咪觀塘區多選 ...

或許自行首選 油真 都不錯  

tpmon 發表於 20-12-28 19:46
因轉網與否仍屬B1 pool 大抽獎,視乎你喜歡那區的B1中學。

最top 校的名氣油尖旺較好(如St Mary,油真、 ...

如果講鍾意,咁我同阿囡都係油尖旺區嘅,可能我地唔熟悉觀塘區嘅學校啦!另請教,如自一報油真,自二可有推介?

0411BB 發表於 20-12-28 20:54
如果講鍾意,咁我同阿囡都係油尖旺區嘅,可能我地唔熟悉觀塘區嘅學校啦!另請教,如自一報油真,自二可有 ...

老實說,B1C生自行報油真機會好細。如想大抽獎博抽入,自行仍可報。

自行較大機會入是申請循道(B1C校)。但這間自行收了,便不能大抽獎博抽到油真/伊中這類top中學。

回覆樓主:

你是否住官塘區,但唔熟官塘區的中學?

elbar 發表於 20-12-28 19:56
或許自行首選 油真 都不錯

正有此意,但呈二跌到咁,真係冇咩信心!現在除煩緊轉唔轉網,仲諗緊自二報邊間(聖家,聖潔靈),請問可有推介?

0411BB 發表於 20-12-28 20:54
如果講鍾意,咁我同阿囡都係油尖旺區嘅,可能我地唔熟悉觀塘區嘅學校啦!另請教,如自一報油真,自二可有 ...

既然最喜歡嘅都係自己本區"油尖旺區",且對住區嘅觀塘區又不熟識,那為何要轉呢?!若然無估計錯誤,觀塘區會否還未有心儀的中學,若是,個人認為要三思而行,因為怕你"亂"了陣腳揀錯學校,令囡囡失望。

tpmon 發表於 20-12-28 21:08
你是否住官塘區,但唔熟官塘區的中學?

係住觀塘區呀!但成日只聽d街坊講聖言,瑪利諾,聖保祿,聖潔靈呢幾間囉!

0411BB 發表於 20-12-28 21:09
正有此意,但呈二跌到咁,真係冇咩信心!現在除煩緊轉唔轉網,仲諗緊自二報邊間(聖家,聖潔靈),請問可 ...

是否對呈3無乜信心,想响自行攪掂收工嗎?

0411BB 發表於 20-12-28 21:09
正有此意,但呈二跌到咁,真係冇咩信心!現在除煩緊轉唔轉網,仲諗緊自二報邊間(聖家,聖潔靈),請問可 ...

自2 或試 聖家  

YmOra 發表於 20-12-28 21:15
是否對呈3無乜信心,想响自行攪掂收工嗎?

又唔係呀!反而我地好想考埋呈三追返上嚟,因呈二前公公剛過身,唔多唔少有d影響,阿囡咁多年嚟名次最差係呢次,平時都係徘徊係十幾至三十幾上上落落,真係估唔到呈分先嚟跌到咁

0411BB 發表於 20-12-28 21:14
係住觀塘區呀!但成日只聽d街坊講聖言,瑪利諾,聖保祿,聖潔靈呢幾間囉!
...

如不熟/不喜歡以下官塘B1女校或男女校,不應轉網大抽獎。

女校: 藍田聖保祿(B1A),聖傑靈(B1B)

男女校: 順利天主教(B1B),蒙民偉(B1C),觀塘官立(B1C)

完全不知間中學理念、教學、課外活動、特色是否與囡囡相配/冇聽升中講座,就咁看中學Banding 填,怕派入到去讀後因不了解而後悔。

0411BB 發表於 20-12-28 21:35
又唔係呀!反而我地好想考埋呈三追返上嚟,因呈二前公公剛過身,唔多唔少有d影響,阿囡咁多年嚟名次最差係 ...

明白。既想响呈3追番上多DD名次,即是話自行無需要將價就貨啦!免得自行入咗間Banding較低嘅中學心有不甘。又見你自1打算揀間B1a嘅"油真",咁!自2我會建議你油尖旺嘅伊中,觀塘區嘅聖傑靈,九龍城區嘅旅港,由於你話你囡囡成績一向唔差,若然英文了得,我會多建議埋深水埗區嘅上智。

又唔係呀!反而我地好想考埋呈三追返上嚟,因呈二前公公剛過身,唔多唔少有d影響,阿囡咁多年嚟名次最差係 ...

我覺得,始終呈1/2大上大落咗,你要考慮下究竟你想如何選校。若自行決定全1B中學,可能會有影響。又若選1C中學,可能自行階段已經離場,亦即係去唔到統一階段搏更好嘅中學~~~

如果咁,努力考好呈三,等抽獎,唔使心急自行離場。

elbar 發表於 20-12-28 21:16
自2 或試 聖家

再考慮下先!謝謝意見

tpmon 發表於 20-12-28 21:43

如不熟/不喜歡以下官塘B1女校或男女校,不應轉網大抽獎。

你講得啱,睇完你同YmOra嘅分析,決定唔轉校網喇!即時感覺心情鬆了好多,謝謝你們!

YmOra    發表於 20-12-28 22:38

油尖旺57都係B1C。咪來去都係個幾間小學?
個人覺得,如何係受家庭私事影響致跌名次,甘應該都穩定B1B。油真校風都幾嚴謹,成績唔錯,是否值得爲了入讀而參加大抽獎(即自行不宜放低標準)?講真,呈二名次跌,影響自行(B1B校)機會,入B1C甘心嗎?想通這點,等抽獎也就順理成章。KL5.聼人講話B1位唔係甘足。KL1位充足,轉網似乎唔係理想選擇。當然,每個人的考慮重點不相同,離轉網決定尚有時間。

0411BB 發表於 20-12-28 22:36
你講得啱,睇完你同YmOra嘅分析,決定唔轉校網喇!即時感覺心情鬆了好多,謝謝你們!
...
原來已經決定了
‹ 上一主題|下一主題