用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 私立中學
go

[加拿大] 私立中學 [複製鏈接]

9月想阿女到安省讀gd10, 但考慮緊pubic 定private school, 有冇意見或學校評價?
因為只有阿女過去, 諗諗吓私校係咪好點?
   0    0    0    0

Pepsima 發表於 21-1-6 09:12
9月想阿女到安省讀gd10, 但考慮緊pubic 定private school, 有冇意見或學校評價?
因為只有阿女過去, 諗諗 ...

如果冇親友提供住宿,政府學校要住homestay,私校可選住學校宿舍

我仔今年year 1
之前喺多倫多讀咗5年半私校(2間)
2間都係day school
冇homestay / 宿舍
G7/8 嗰間學校完全冇支援
有咩問題都要自己同學校反映
不過因為所有同學都係local 學生
所以我仔學英文口音學得幾好
因為呢間學校冇high school
之後轉咗去另一間
high school 呢間有最少1/3 係國內學生
好多家長喺國內
所以學校有個wechat 群組
安排咗個人喺群組解答家長問題
甚至幫忙學生處理喺學校有啲問題
另外全校每個家長都有個ac
Login 之後就會睇到你小朋友每日schedule
幾點入學校、每堂係遲到/缺席、每日有咩功課、每科幾時有test/quiz
如果嗰日冇返學又冇請假
學校會即時電話/email 通知家長

每間學校都有優點缺點
真係好睇你想要咩
我仔冇讀過公校比較唔到
有家長怕咗太多國內同胞
唔會揀太多華人嘅地方/學校
甚至去埠仔讀
但因為我係陪讀
除咗小朋友要適應
我做家長都要適應

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

回覆 yy13 的帖子

你好, 想請問你是否知道以下安排.

小朋友14YEARS OLD 去讀書, 沒家長陪同.  能否與表姐一同住 (表姐24 YRS OLD), 不是CITIZEN 只是在加拿大WORKING VISA.

r1219 發表於 21-1-11 17:33
回覆 yy13 的帖子

你好, 想請問你是否知道以下安排.

點解唔同監護人住?

yy13 發表於 21-1-10 06:52
我仔今年year 1

多謝指教!

回覆 yy13 的帖子

因為阿囡唔想住HOME STAY, 咁啱我NIECE 係加拿大工作.  但不知這樣她能否做我女監護人.  求賜教

r1219 發表於 21-1-13 12:53
回覆 yy13 的帖子

因為阿囡唔想住HOME STAY, 咁啱我NIECE 係加拿大工作.  但不知這樣她能否做我女監護人.  ...

Homestay 真係唔係人人可接受
我自己都唔得
而且homestay 真係要睇彩數
有啲homestay 真係好麻麻
不過表姐唔係公民/PR
係做唔到你囡監護人

我都開始了解,但阿女下年9月先過去,都係考慮緊邊樣好,啱啱問咗Calgary 有間公校有住宿

r1219 發表於 21-1-13 12:53
回覆 yy13 的帖子

因為阿囡唔想住HOME STAY, 咁啱我NIECE 係加拿大工作.  但不知這樣她能否做我女監護人.  ...

如果阿女讀寄宿, 佢唔可以叫你niece 做監護人, 不過你可以照搵監護人公司做監護人(俾錢)。 但係阿女放long week end 照去你niece 到住(報比學校, 再加父母同意信- 要公證) 。 咁就得。

但係如果唔係寄宿, 值頭長住當host,好似唔得 (或者你問下學校)

回覆 yy13 的帖子

謝謝你哦.

回覆 hiddenhero 的帖子

超級感謝。

yy13 發表於 21-1-10 06:52
我仔今年year 1

你好有D問題想問你可否pm?
‹ 上一主題|下一主題