用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教灣仔大抽獎
go

求教灣仔大抽獎 [複製鏈接]

EDB方法去分Banding,即係全級人數除3~但老師又話因為有調整機制,banding 係灣仔排隊又未必係跟學校比個仔嘅banding 一樣.... 好混亂⋯⋯

仔係除3後屬於B3 生,直中應該冇機會,咁甲一/乙一應該填鄧鏡波嗎?

灣仔真係冇乜學校揀
   5    0    0    0

叮噹媽媽 發表於 21-4-19 18:56
EDB方法去分Banding,即係全級人數除3~但老師又話因為有調整機制,banding 係灣仔排隊又未必係跟學校比個 ...
乙1 波仔,之後佛教學校(通常校風會好D)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

EDB方法去分Banding,即係全級人數除3~但老師又話因為有調整機制,banding 係灣仔排隊又未必係跟學校比個 ...

雖然老師好似講得有D模糊~~~

但都好清楚明示左,即係學校俾嘅banding唔準囉~~~

全港 B1/2/3各1/3
區內 B1/2/3各1/3
校內 B1/2/3據前兩次雙數年PS1成績

mcl203 發表於 21-4-19 19:52
雖然老師好似講得有D模糊~~~

但都好清楚明示左,即係學校俾嘅banding唔準囉~~~

頭痛

叮噹媽媽 發表於 21-4-19 22:46
頭痛

只可以咁講,學校提供嘅唔準,可以有兩面睇,例如,學校提供嘅Banding,B2,可以依真正估算Banding仍係B2,亦可以係B1。用係弱校,可能學校提供嘅B1,可以係真正嘅B3~~~

問清楚老師直升嘅機會率,唔好理佢Band幾,只須要問佢有冇機會直升,斬釘截鐵式去問得或唔得。若,唔得先再諗~~~

mcl203 發表於 21-4-19 23:03
只可以咁講,學校提供嘅唔準,可以有兩面睇,例如,學校提供嘅Banding,B2,可以依真正估算Banding仍係B2 ...

學生家長唔明白直升嘅要求,都係合理,學校有道義上支援學生升中,唔明就問清楚,就係咁簡單~~~

mcl203 發表於 21-4-19 23:07
學生家長唔明白直升嘅要求,都係合理,學校有道義上支援學生升中,唔明就問清楚,就係咁簡單~~~
...

老師未必會答。佢可能話,佢唔知道幾多人自行入左,所以唔知幾多人在大抽獎爭個d直屬位。。。。。。

bopui0607 發表於 21-4-20 00:58
老師未必會答。佢可能話,佢唔知道幾多人自行入左,所以唔知幾多人在大抽獎爭個d直屬位。。。。。。
...
問清楚老師直升嘅機會率,唔好理佢Band幾,只須要問佢有冇機會直升,斬釘截鐵式去問得或唔得。若,唔得先再諗~~~

mcl203 發表於 21-4-19 23:03
只可以咁講,學校提供嘅唔準,可以有兩面睇,例如,學校提供嘅Banding,B2,可以依真正估算Banding仍係B2 ...

謝謝你!如果唔能直升,甲一和乙一填鄧鏡波穩陣嗎?

叮噹媽媽 發表於 21-4-20 15:19

仲有冇得揀返東區升中?唔熟華小去咗北角,是否要預早揀定東區或灣仔升中~~~

叮噹媽媽 發表於 21-4-20 15:19

其實可能你學校個實力唔止⋯band 1/2/3嘅比率可以係5:3:2...咁又會唔會其實仔仔係band 2,不過學校保守咗⋯

現實case:2020年升中,老師話B2
,家長決定轉戰東區博升B1尾中中⋯⋯結果,派乙7B3中學。

piyohk 發表於 21-4-21 00:29
現實case:2020年升中,老師話B2
,家長決定轉戰東區博升B1尾中中⋯⋯結果,派乙7B3中學。

呢個現實case,並不適用於華小。華小生並非係轉區,華小生本身就係東區小學~~~

mcl203 發表於 21-4-21 00:37
呢個現實case,並不適用於華小。華小生並非係轉區,華小生本身就係東區小學~~~
...

2020年嘅小六學生,應該是可以選擇本區在灣仔?

piyohk 發表於 21-4-21 00:40
2020年嘅小六學生,應該是可以選擇本區在灣仔?

對,但都可以選原區,我估,華小俾嘅B2係原區東區,但,佢哋俾嘅banding係除3,原區或灣仔已經無須討論,反正都唔係真banding~~~

mcl203 發表於 21-4-21 00:44
對,但都可以選原區,我估,華小俾嘅B2係原區東區,但,佢哋俾嘅banding係除3,原區或灣仔已經無須討論, ...

所以,我咪建議樓主仲可以就留東區,搏自己仲係東區B2,選擇多過灣仔,反正樓主諗緊乙1放波仔。但華小case咁特別,我唔知是否要早早揀定升中校網~~~

但樓主要留意,若東區即係一定唔會有機會港華,所以我話問清楚老師俾指示,華小俾嘅B3係咪真係冇機會直升,最直接,唔好估估下,萬一係本區B2,自己無端端放棄咗直升,包括係灣仔區升中~~~

mcl203 發表於 21-4-20 18:12
仲有冇得揀返東區升中?唔熟華小去咗北角,是否要預早揀定東區或灣仔升中~~~
...

是預早要揀定,我選擇了灣仔

1a2b3c4z 發表於 21-4-20 23:23
其實可能你學校個實力唔止⋯band 1/2/3嘅比率可以係5:3:2...咁又會唔會其實仔仔係band 2,不過學校保守咗⋯ ...

我都想知學校只係話除3

叮噹媽媽 發表於 21-4-21 01:02
是預早要揀定,我選擇了灣仔

咁無計了~~~
‹ 上一主題|下一主題