用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呢排咁混亂,有冇監護人公司support嘅經驗分享呀? ...
go

[英國] 呢排咁混亂,有冇監護人公司support嘅經驗分享呀? [複製鏈接]

又要搵機票,又要轉檢測地點,相信好多家長最近都搞到頭都暈,在英國嘅監護人公司呢方面support好嗎?有冇經驗可以分享下呀?
   7    0    0    0

luckyangel 發表於 21-6-30 15:45
又要搵機票,又要轉檢測地點,相信好多家長最近都搞到頭都暈,在英國嘅監護人公司呢方面support好嗎?有冇經驗 ...

有間關愛好的學校已經足夠監戶人公司變成後備支援,講笑!
不過真係學校Housemaster 安排得好都好重要,收到家長通知香港檢測要求,航班資料,Housemaster 自動安排老師車去檢測,印好所有文件比學生,由老師車學生出機場直到成功check in。學生個個飛機時間吾一樣,每次都由老師車。
學生返英國突然改左夜機到,駁唔到飛機上曼城,學校安排老師揸車去倫敦車學生上曼城(免費)。

所以我哋學校的監戶人只作後備用途,選擇間經濟的已經足夠。不過監戶人公司都有電郵家長,提醒檢測更改、香港禁飛⋯⋯等資訊,叫我們有需要可以隨時聯絡,安排住宿。

我用WHG     https://whitehouseguardians.co.uk/

cfs 發表於 21-6-30 16:08
不過真係學校Housemaster 安排得好都好 ...

的確系甘,我仔25號機24號下午政府至話LAMP TEST唔得,翌日上機但要即刻揾PCR做都幾驚惶失措既,我打比阿仔,仔即刻揾學校,學校即刻同佢做test然後快遞送去LAB,第二朝8點收到報告即刻比阿仔,幫佢印曬文件上機,學校好helpful既,講左如果陽性就留起學校隔離10日,之前half term break 都開宿舍比留學生,開學前亦安排學校宿舍做隔離及機場接機。

yuyueng 發表於 21-6-30 16:39
的確系甘,我仔25號機24號下午政府至話LAMP TEST唔得,翌日上機但要即刻揾PCR做都幾驚惶失措既,我打比阿仔 ...

正是如此!
我哋又係咁,一條龍服務,有乜事housemaster一定撐住你,呢份愛心安心邊度搵丫

好多學校都做唔到咁好服務,尤其是無咩國際生的學校。我細女讀GCSE個間,連去機場都唔會理,只叫你去學校門口搭巴士,我女當時得14歲,佢第一次回港時,我都好擔心,因為得佢一個搭CX....好彩我在學校放低佢回港時,將機場要經過的地方都影晒相,教佢點行。佢第一次自己回港時,一路都同佢傾住電話,怕佢去錯地方。當時用個間guardian公司,真係唔想再提。

後來我搵到個好guardian (私人,不是公司)...就一天都光晒。我女話遲d無疫情時會約auntie出來見面。因為auntie住佢間大學的城市。
我見FB有家長讚呢間
Belgravia Guardians have been an absolute lifesaver in getting our son home before the uk flights ban. They can arrange for fast turnaround testing and also for those stranded they can also help with guardianship in the uk. Would highly recommend anyone to reach out to them for help in almost any trouble u might be having with stranded children. They are incredibly resourceful and provide prompt and reliable advice and support. Email them at [email protected] if you need any help. P

wloi 發表於 21-6-30 16:44
好多學校都做唔到咁好服務,尤其是無咩國際生的學校。我細女讀GCSE個間,連去機場都唔會理,只叫你去學校 ...

呢個我都見到有點商業味,佢係英乜拍擋成日推佢

caracol 發表於 21-6-30 16:37
我用WHG     https://whitehouseguardians.co.uk/

我也是,很公道,疫情封城又自動退款,雖然吾多不過感覺良好

今次事件學校真係好抵讚!我將改早嘅酒店信同機票email 學校,職員15分鐘內已經回覆馬上會安排阿仔到學校medical centre取樣,之後將所有上機需要文件印好俾阿仔,又有email 俾我。安排好車出機場,而且有職員係機場等所有仔順利check in先會離開。學校本身國際生唔算多,但疫情中真係見到對學生嘅關顧。Matron仲有準備小食俾學生帶住食。我真係衷心感謝學校,完全冇勞煩監護人公司。

Which school 甘好

Brianmommy 發表於 21-6-30 19:49
今次事件學校真係好抵讚!我將改早嘅酒店信同機票email 學校,職員15分鐘內已經回覆馬上會安排阿仔到學校me ...

。選岩學校比監戶人更重要,始終孩子們在學校的時間比較多

cfs 發表於 21-6-30 20:23
讚。選岩學校比監戶人更重要,始終孩子們在學生的時間比較多
係呀!監護人淨係安排host family, 不過White House 都幾好,email 好快回覆,而且安排嘅host family 都好好

Brianmommy 發表於 21-6-30 20:33
係呀!監護人淨係安排host family, 不過White House 都幾好,email 好快回覆,而且安排嘅host family 都好 ...

咁岩嘅,我又係用WHG,不過好小用到佢服務今年直頭冇用過,有啲想明年吾join,雖然學校安排好,不過冇監戶人又吾安心

Brianmommy 發表於 21-6-30 19:49
今次事件學校真係好抵讚!我將改早嘅酒店信同機票email 學校,職員15分鐘內已經回覆馬上會安排阿仔到學校me ...

我間學校就差好多,咩都要自己搞點。

可否share/pm 邊間學校咁好?我哋嗰間好多嘢都唔理,一味叫你揾 guardian

wloi 發表於 21-6-30 16:44
好多學校都做唔到咁好服務,尤其是無咩國際生的學校。我細女讀GCSE個間,連去機場都唔會理,只叫你去學校 ...

請問你guardian 在邊區?

我仔間學校咩都無 support

Isaacmommy 發表於 21-6-30 22:30
請問你guardian 在邊區?

聽我細女講,個auntie無再做 guardian......
個時因為原本個 guardian好有問題,又一時唔知點去搵間好的,都好徬徨。
我女在學校見到呢個auntie對另一位同學好好,時時送野過來學校,初初仲以為同學係養女(因為唔同人種),問清楚先知係 guardian,就立即叫同學問auntie可唔可以做埋佢 guardian。

佢真係好好人,我大女租第一層樓時,係佢幫我大女做guarantor.
我地同佢宜家都仲有聯絡,而我女個位同學,大學放假時,如果唔返屋企,都會過去住。

cfs 發表於 21-6-30 17:00
我也是,很公道,疫情封城又自動退款,雖然吾多不過感覺良好

同感!本來都覺得來年好大機會要住host family,假期會留英,想轉家傳聞關愛足些的,因今年飛兩轉隔離三次小朋友都怕了。後來見主動退款,我再問些問題佢地回應都好快,加上有日聽電台講呢家公司有一定歷史,佢地嘅local host family connection比較足,咁我就唔同錢斗氣了,立即落實續約!

okmk 發表於 21-7-1 01:12
同感!本來都覺得來年好大機會要住host family,假期會留英,想轉家傳聞關愛足些的,因今年飛兩轉隔離三次 ...

咁快續?來年有冇加價呀?佢地答野真係幾快嘅,我最近問佢有冇得分term比,停一個又join兩個term咁,咁又使唔使再比登記費佢話可以分三次比,登記費一世人只收一次其實今年我哋學校half term開放比留宿,十月已經唔使去Host family,有啲想停一期
‹ 上一主題|下一主題