用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大學實習一年
go

[英國] 大學實習一年 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問有冇人知道,如果當時報左3年大學,也出了3年簽證,現在想在year 2後加一年實習,再完成year 3,那簽證可否在英國再申請多一年?要再要求學校出cas? 定要返香港再申請?BRP 會再出一張新的,應該幾時開始處理啦?
謝謝!
   0    0    0    0

LWLM0804 發表於 21-7-17 15:49
請問有冇人知道,如果當時報左3年大學,也出了3年簽證,現在想在year 2後加一年實習,再完成year 3,那簽證 ...

路過!上網見是英大學三明治課程(3+1),想累積漂亮工作履歷?(好吸引)

醒目開學勳章

brother4 發表於 21-7-17 16:33

路過!上網見是英大學三明治課程(3+1),想累積漂亮工 ...
係呀,所以想知簽證是否又要學校出多一次cas?是可在英國境內申請定要返香港做?
有工作經驗,到畢業後可能有幫助留英工作

LWLM0804 發表於 21-7-17 16:48
係呀,所以想知簽證是否又要學校出多一次cas?是可在英國境內申請定要返香港做?
有工作經驗,到畢業後可能 ...

較複雜,可能問番學校好D?如畢業後揾工較容易。另類考慮是薄三明治課程thin sandwich course (半年制實習)。。。希望有人更加詳細解說下

醒目開學勳章

請問有冇子女有讀sandwich course?
其實作用大唔大?

路過,剛剛處理緊類似情況,僅僅分享我的經驗。
是的,需要學校出多一次CAS,如果原本的visa到期前人在香港,可以在香港做;人在英國,在英國做;我孩子問過學校,可以是申請新簽證,也可以做extend visa。我就比較關心會不會又收多半年IHS 費,結果係沒有,只是多支付那一年IHS。  一樣要去北角取指紋,要填哪裡取BRP,估計是要換一張。

醒目開學勳章

okmk 發表於 21-7-17 21:52
路過,剛剛處理緊類似情況,僅僅分享我的經驗。
是的,需要學校出多一次CAS,如果原本的visa到期前人在香港 ...
明白,謝謝你!再出cas真係有D煩,睇吓阿仔揾唔揾到工先,否則讀完三年可申請工簽二年

LWLM0804 發表於 21-7-17 18:45
請問有冇子女有讀sandwich course?
其實作用大唔大?

我個仔未到呢個階段,不過我係讀 sandwich course,我覺得中間嘅工作經驗,幫到之後嘅學習。將頭一兩年純學術應用到實習,實習嘅工作經驗令自己更清楚課程係咩一回事,final year 嘅 project 具體 d。阿仔亦報讀 sandwich course。

醒目開學勳章

大笨鐘 發表於 21-7-17 22:42
我個仔未到呢個階段,不過我係讀 sandwich course,我覺得中間嘅工作經驗,幫到之後嘅學習。將頭一兩年純 ...
因為我初初報是3年課程,visa亦都係3年,但阿仔注冊時見到是sandwich course,學校說全部學生都當是3+1,但最後當然可以選擇剩讀三年便畢業,所以突然想改3+1,問題係又要再出cas同重新申請visa,真係頭痛,如果剩係比IHS可延一年就好

LWLM0804 發表於 21-7-17 22:54
因為我初初報是3年課程,visa亦都係3年,但阿仔注冊時見到是sandwich course,學校說全部學生都當是3+1,但 ...

重新申請重夠時間,同阿仔商量吓幾想讀 sandwich

其實只要學校同意同學轉program就OK啦,出CAS係學校admission team 嘅責任,佢地做慣啦,只是要吖仔自己都跟進一下,到時到候要追問學校就得。再做VISA也不難,通常都是第一次申請時如有閱讀困難則需要克服一下,個人感覺第二次申請容易好多。  

同意讀書期間有機會參加industrial year,帶著小小實踐經驗,再重返校園完成學業,一定有得著!
‹ 上一主題|下一主題