用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請分析旺角循道,九龍塘真光,九龍塘聖家 應怎排 ...
go

請分析旺角循道,九龍塘真光,九龍塘聖家 應怎排 [複製鏈接]

不用選擇好top嘅學校
只求阿女讀得開心

呢三間好似個level 差唔多

4    0    0    0

WWW仔女升中 發表於 21-8-4 09:21
不用選擇好top嘅學校
只求阿女讀得開心

聖家 成績較佳

不用選擇好top嘅學校
只求阿女讀得開心

DSE成績聖家> 循道> 九真

我個人認為讀得開心> 循道

JojoDad    發表於 21-8-11 14:45
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

Thanks 如果油尖旺係Band one人如果循道揀第一志願

自行揀一間喺循道, 另一個自行應該填乜嘢

絕對不是想跨欄,搏大霧考入成績更厲害嘅學校

WWW仔女升中 發表於 21-8-5 08:26

Thanks 如果油尖旺係Band one人如果循道揀第一志願

呈分試成績怎樣?

Band 1個range都幾闊, 如1b 自二可試聖家, 1c就九真。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 WWW仔女升中 的帖子

你既"讀得開心"既定義係咩? 如果係少功課, 少測驗咁九龍真光唔啱你喇, 因為佢地既功課量多又經常有小測驗.  如果你想師生關係好, 老師有心機教書, 多課外活動咁九真又幾好喎, 我每次去學校都感受到啲學生返學好開心, 師姐對師妹又好照顧既.

WWW仔女升中 發表於 21-8-5 08:26

油尖旺 Band one,乙一大抽獎入到循道係大概率既事。如果成績好就第一志願揀聖家,第二志願揀循道。

PuffyBobby 發表於 21-8-5 16:24
回覆 WWW仔女升中 的帖子

你既"讀得開心"既定義係咩? 如果係少功課, 少測驗咁九龍真光唔啱你喇, 因為佢地 ...
同意,讀得開心係一個好主觀既概念。

王家爸爸 發表於 21-8-6 09:19
油尖旺 Band one,乙一大抽獎入到循道係大概率既事。如果成績好就第一志願揀聖家,第二志願揀循道。 ...
暫時呈一係Band one只係早少少問一問如果自行應揀咩學校

唔好太多功課有課外活動,我稱之為較為開心的學校

我見循道校風好,校舍大,聽過一次講座個感覺唔錯

如果成績仍然保持,派位應會揀佢第一

如果循道自仍選了一間,我就係諗緊第二間應該選什麼

WWW仔女升中 發表於 21-8-6 09:57
暫時呈一係Band one只係早少少問一問如果自行應揀咩學校

唔好太多功課有課外活動,我稱之為較為開心的學校 ...
如果目標係循道,乙一亦都會係循道。自行無理由揀比循道容易入既,因為自行入咗,就無得大抽獎。

王家爸爸 發表於 21-8-6 10:02
如果目標係循道,乙一亦都會係循道。自行無理由揀比循道容易入既,因為自行入咗,就無得大抽獎。 ...
有道理

回覆 王家爸爸 的帖子

我知道所以想找間高少少,但是在九龍區,請問有什麼可選?
如深水埗女校 -聖母玫瑰?

不用選擇好top嘅學校
只求阿女讀得開心

或許自行首選 聖家 / 九真 都不錯;直資 - 德望 都值得一試  

gracelam 發表於 21-8-5 08:32
呈分試成績怎樣?

Band 1個range都幾闊, 如1b 自二可試聖家, 1c就九真。
九真1C自行入唔到啦。

王家爸爸 發表於 21-8-6 10:02
如果目標係循道,乙一亦都會係循道。自行無理由揀比循道容易入既,因為自行入咗,就無得大抽獎。 ...
甲一都揀埋增加机会。

王家爸爸    發表於 21-8-11 14:53

JojoDad 發表於 21-8-11 14:48
九真1C自行入唔到啦。
九真今年自行收1B.

回覆 JojoDad 的帖子

B1C加特異功能可能得既, 仲要睇下個女仔讀邊間小學喎!  英文成績好會著數啲.

WWW仔女升中 發表於 21-8-6 12:46
回覆 王家爸爸 的帖子

我知道所以想找間高少少,但是在九龍區,請問有什麼可選?
yes !

2020 DSE成績
九龍真光中學      全港排名  36 ‒ 62 / 446   估計屬 Band 1B–1A

嘉諾撒聖家書院  全港排名   71 ‒ 84 / 446   估計屬 Band 1B

PAPA2022 發表於 21-8-17 12:03
2020 DSE成績
九龍真光中學      全港排名  36 ‒ 62 / 446   估計屬 Band 1B–1A

聖家2020年主科4+平均較佳

2020年 聖家 | 九真
中六 98人 | 94人
3322率 82.7% | 86%

中文4+ ~46% | 66%
英文4+ ~85% | 50%
數學4+ ~57% | [≤50%]^
--------------------------------------------------
CEM4+ 62.7% | [38.7-55.3%]^^
通識4+ ~62% | 51%
--------------------------------------------------
主科4+ 62.5% | [41.8-54.3%]^^

^校務報告寫中英通過半 估計數≤50%
^^假設數學4+ 0-50%

聖家2020年

九真2020年

PAPA2022    發表於 21-8-17 13:24
‹ 上一主題|下一主題