用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 DSE 4C+2X 海外升大學出路
go

[其他] DSE 4C+2X 海外升大學出路 [複製鏈接]

請問如只有4C+2X+M1,是否不夠科到美國英國和澳洲升大學?
   0    0    0    0

gdluck777 發表於 21-9-8 23:16
請問如只有4C+2X+M1,是否不夠科到美國英國和澳洲升大學?

英國有大學計數學Core+M1為一科

回覆 gdluck777 的帖子

英國睇三科主科, 中文通常唔睇,不過部分university 要中文及格澳洲睇best 5, 中文, 英文都可以count
maths + m1/m2 部分university 當一科,要入university 心儀科目睇清楚,部分subject, 例如engineering, 通常要m1/m2
dsd 4c +2x +m1/m2 應該夠科

多謝大家回覆.(emoji)(emoji)

gdluck777 發表於 21-9-9 07:27
多謝大家回覆.(emoji)(emoji)

英國不同大學不同學科有不同要求,有啲只要三科,亦有啲會附加條件。

有要中文,亦多數唔要。
有要睇DSE主科,亦有唔使。
有要M1/2, 亦有唔使,亦有將M1/2當一科。
有將Maths當為DSE必要主科之一,亦有唔計,另加其他三科。

視乎你目標係甚麼學科,一間間去睇你嘅目標要求。有唔明,自己再問大學~~~
‹ 上一主題|下一主題