用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲升讀大學顧問
go

[澳紐] 澳洲升讀大學顧問 [複製鏈接]

想安排我女升讀澳洲大學,佢今年DSE, 大家有冇好嘅agent 介紹?係唔係一定要經agent 先可以報讀?agent 費用貴唔貴?。希望過來人可以分享點樣申請。
   5    0    0    0

回覆 RR3210 的帖子

自己向學校報啦, 網上報好容易, Agent's best interest may not equal your child's best interest.

可以自己直接上果間大學網站報名,學校會收報名費

我經IDx報,所有大學都waive到報名費,經佢哋報名最怕佢applicant太多會跟漏,所以自己都唔好懶,事事要跟貼追問
我仔今年1月至3月期間,經agent報左total 4間大學. 未放榜已有晒conditional offer,可以專心考試.

IDx無收任何手續費
另外問過2間收手續費,1間唔收
要自己比較下

RR3210 發表於 21-9-12 18:35
想安排我女升讀澳洲大學,佢今年DSE, 大家有冇好嘅agent 介紹?係唔係一定要經agent 先可以報讀?agent 費 ...

我女是經agent 報讀澳洲的大學
沒有agent 費用
只有報名費

我的agent 都跟得好足,有需要可介紹

我的仔女都係經agent報,可以先去任何一間agent攞D澳洲大學的簡介,睇吓自己有興趣的大學、科目和DSE收生要求,再去agent查詢,聽下佢哋嘅建議,經佢哋報不用收$,部份大學有可能會收報名費,我個agent幫我豁免左,我經大x,都跟得幾好,我有吾明都會打電話去問。

Octopusma 發表於 21-9-13 00:14

我經IDx報,所有大學都waive到報名費,經佢哋報名最怕佢 ...

謝謝你!等我去IDP 望下。

wyh:) 發表於 21-9-13 07:22
沒有agent 費用
只有報名費
麻煩也可以pm資料給我嗎? 謝謝!

@Wa 發表於 21-9-13 23:18
麻煩也可以pm資料給我嗎? 謝謝!

已回覆

IDP真係冇任何收費,就算連簽證都代辦,不另收費,但自己要做多啲功課,唔好只靠agent

wyh:) 發表於 21-9-13 07:22
沒有agent 費用
只有報名費

請pm,thanks
http://hk.myblog.yahoo.com/

我經IDx報,所有大學都waive到報名費,經佢哋報名最怕佢 ...

我都係經idx,現在攪緊下年開學,最初我以為經agent係可以幫我攪晒入學,但現在發現原來好多野都要自己網上攪,要睇好多資料同報名 agent只是有唔明幫你解答下。

baby2020 發表於 21-10-4 13:07
我都係經idx,現在攪緊下年開學,最初我以為經agent係可以幫我攪晒入學,但現在發現原來好多野都要自己網 ...

路過,其實跟得好唔應該有咁多嘢自己要搞,我嗰時比個仔自己聯絡agent搞掂晒入學,我冇跟過,包括所有證件同住宿,都係冇agent fee,不過一定唔係你嗰間,你嗰間我朋友搵過,同佢
報多咗一個Account,結果冇下文

Edward1997 發表於 21-10-4 14:10

路過,其實跟得好唔應該有咁多嘢自己要搞,我嗰時比個仔 ...

我都expect係咁,所以唔知這間agent係太好生意定點,從來冇話主動跟進,次次都係要我打去問

baby2020 發表於 21-10-4 14:35
我都expect係咁,所以唔知這間agent係太好生意定點,從來冇話主動跟進,次次都係要我打去問
...

你最好自己跟返,因為我個朋友個仔miss曬所有嘢,不過佢本身已在香港讀緊無轉過去都ok….

baby2020 發表於 21-10-4 13:07
我都係經idx,現在攪緊下年開學,最初我以為經agent係可以幫我攪晒入學,但現在發現原來好多野都要自己網 ...

我依家去到個step係,已交晒文件同資料俾agent,等待28/10 領事館開始做海外留學生簽證.

但有啲咩要自己網上報名同自己睇?
會唔會我都miss左?

但買保險果part,我無經學校買,自己上網搵資料比較然後自己買,agent的確無幫過手

回覆 Loklokbbbbb 的帖子

可以pm資料給我嗎? thx

Loklokbbbbb 發表於 21-9-13 14:07
我的仔女都係經agent報,可以先去任何一間agent攞D澳洲大學的簡介,睇吓自己有興趣的大學、科目和DSE收生要 ...
請pm agent 資料.

找agent幫手,會省一D功夫,但自己都要跟緊DD. agent大部份都唔使比錢,有D跟得比較好,會每間大學課程同你研究的,睇你遇唔遇到好agent,有需要我都可以介紹的

請PM ,(emoji)

即係經呢間agent 仲平過自己報?
‹ 上一主題|下一主題