用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 喜歡又讀得好的科目,如因為workload 重而轉科,是否明智 ...
go

喜歡又讀得好的科目,如因為workload 重而轉科,是否明智 [複製鏈接]

小朋友想讀醫,修bio, chem, maths, Eng lit. , 因為鐘意English literature, 才這樣配搭。現在發現English literature workload 好重,想轉economics, 但老師說他的English literature 很容易拿A*。如果繼續讀又怕相對於轉讀economics 會少了時間放在其他科,令成績受影響,大家認為應該轉economics 嗎?
   0    0    0    0

回覆樓主:

阿女同學都係 bio chem eng lit 同 M2, 都係想讀醫。
升佐上F.4 讀 8科,加上偏理科,其實係忙。阿囡都係做吾停,大小測不停。
學校現在都有人轉科,有人讀了兩星期就 drop科。
冇錯 Econ 應該輕鬆過 Lit, 明佐同英文好,留心上課就好ok。現在起香港有得讀 Eng Lit, 其實好好,每一日有堂等同有個較叻老師幫你再練好英文,Core 英文幾乎可以裸考,對英文科幫助很大,老師都比定心會有很好DSE成績。
可以咁睇,從你小朋友揀嘅科同立志,應該成績好好。我估只是應付嘅量太多,如果對chem bio 有影响到,也影响到好夜入睡,好緊張,為了健康,轉科係好。讀到好 Lit 成績,一樣會有好 Econ 成績。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

frenchfries 發表於 21-9-28 22:03
小朋友想讀醫,修bio, chem, maths, Eng lit. , 因為鐘意English literature, 才這樣配搭。現在發現English ...

讀醫要搶分,高得一分就係一分,何況係自己喜歡嘅科目,自己衡量吧。身邊年輕人嘅觀察,讀8科係忙嘅,仲要係好忙,隨著年級越高越忙,1-3點瞓係經常和長期性,亦並非個別例子,自己取捨~~~

所以好奇怪,有啲非DSE家長認為DSE只係搏3兩個月,平時遊遊閒式嘅考試制度~~~

小朋友想讀醫,修bio, chem, maths, Eng lit. , 因為鐘意English literature, 才這樣配搭。現在發現English ...
DSE or GCE AL?

GCE A-level, 校長仲話英文department好少會咁想留個學生,我諗佢English literature 真係有啲天賦,所以我覺得drop 左好嘥但係佢依家最冇把握反而係Bio同chemistry, 佢想用返多啲時間喺呢兩科。我叫佢不如唔好讀醫,drop 左Bio同chemistry 轉讀economics 。如果剩返English literature, economics 同maths 。佢應該可以考得好好,但係佢堅持話想讀醫,我驚佢兩頭唔到岸

frenchfries 發表於 21-9-29 14:08
GCE A-level, 校長仲話英文department好少會咁想留個學生,我諗佢English literature 真係有啲天賦,所以我 ...
If local medical schools are your target, HKU doesn't count English language as one of the 4 AL subjects.

現在s4 定s5
:-D :-?

slamai 發表於 21-9-30 12:58
If local medical schools are your target, HKU doesn't count English language as one of the 4 AL subj ...

如果似係咁,樓主是否應考埋dse, drop m2,因為m2  hku  medic m2, 冇加權?
:-D :-?

我以前考Eng lit ,workload 又唔太重,如果有把握嘅科,好難得,我覺得唔應該輕易放棄。當然又要睇吓將來想揀邊科。

既然強EngLit,就無謂轉吧!

人生有很多個坎,既然有把握又喜歡的,幾大都要沖過去。否則孩子將來很容易遇難即退,缺自信又退,唯唯諾諾人生,應該不是我們想擁有吧!
‹ 上一主題|下一主題