用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 諗住讀國際學校
go

諗住讀國際學校 [複製鏈接]

如果考唔到,諗住讀國際學校,有冇好介紹?
   4    0    0    0

回覆樓主:

Is ur baby in k3 now? As IS also have deadlines

yuitno 發表於 21-11-2 00:03
https://ib-schools.com/league-tables/global-top-ib-schools

yuitno 發表於 21-11-2 00:03
國際學校唔係水泡,唔係你想讀就隨時有得讀。好既國際學校,入讀困難程度不比入聖喇拔低。
國際學校一般既Year 1係K3,依家先諗即係要插Year 1 或 Year 2,學位極少機會自然更低。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-2 08:11
國際學校唔係水泡,唔係你想讀就隨時有得讀。好既國際學校,入讀困難程度不比入聖喇拔低。
國際學校一般既Y ...

Agree, IS尤其初小最多人報,能夠比佢當水泡個啲,可能又未必係佢心儀個D,入咗又要稔再插班,沒完沒了。

回覆樓主:

同意IS不是LS的水泡,2者的學習模式及學制完2全不同,而且IS的mass intake係K1或G1, 考唔到LS而去考IS只能考插班,而且普遍IS有passport限制,foreign passport會有優勢

回覆樓主:

去國際學校版做下功課先,諗清楚自己究竟想要乜學制,esf、gsis果哋初小好少有插班位,但有些新IS都易入,睇你是否鍾意。

回覆樓主:

回應番樓主的問題,較新或非龍校的IS普遍會較易入,如CAPCL, HKCA, Invictus等等,較熱門的如ESF基本上好多間wait list很長,有priority會有優勢。

hkpapa852 發表於 21-11-2 08:11
國際學校一般既Y ...

作為IS家長,一見到有人當IS係水泡真係即刻嬲左。

如果只是要介紹好學校,咁港人熟悉嘅穩陣之選一定係ESF;有返咁上下歷史嘅有AISHK, CDNIS, CIS, FIS, GSIS, HKIS 等等;較新開嘅學校如 Harrow, Shrewsbury, MCHK等等,都好多家長鍾意。相信入到任何一間小朋友都會讀得開心。

不過入唔入到又另一回事。

melobi12 發表於 21-11-2 11:21

IS家長表示一見到當IS係水泡嘅人就即刻內心有團火

都唔係嘅,因為新又比較好的通常好貴,需要foreign passport, 或者冇中學等,咁如果早D plan係會多D選擇, 而且區域性,例如港島較少新校,又要睇埋交通等。
如果鐘意IS其實任何一間都值得讀住先,如果當水泡就不同。

回覆樓主:

我女K2時同佢報左 ESF.. in 左.. 因為無任何priority.. 得waitlist offer..

而家K3考完一輪直私.. 無 offer…

想問其實 ESF 個 waitlist offer 係咪可以一直排落去?如果過幾年有位是否可能有機會入?
我 send 過 email 去問又無回覆..

而家打算報下啲比較易入既新IS再邊等 ESF… 唔知是否可行?

964000 發表於 21-11-2 11:38
都唔係嘅,因為新又比較好的通常好貴,需要foreign passport, 或者冇中學等,咁如果早D plan係會多D選擇,  ...

樓主呢啲情況,我只能數下大路IS有邊啲,等佢去了解下行情,了解下其實出名/好 IS唔係話入就入。

相信只有不濟如Mount Kelly,先會係有錢就有位,唔使花心力。

當然都有其他較易入嘅IS新校,但我諗不如留返啲位俾真正欣賞佢地嘅家長同學生吧。

TingTing0001 發表於 21-11-2 11:43
我女K2時同佢報左 ESF.. in 左.. 因為無任何priority.. 得waitlist offer..

而家K3考完一輪直私.. 無 offe ...

如果有心入IS,一般都認為唔好等,有咩IS都入住先,起碼要英文keep up到,第時先有機會考到入心儀IS呀。

如果唔係,一個唔該ESF等到Y5先有位問你去唔去interview,過左5年,小朋友英文仲足夠應付interview 同assessment嗎?

而且IS精粹在於小學,早入早享受呀。

melobi12 發表於 21-11-2 11:55
如果有心入IS,一般都認為唔好等,有咩IS都入住先,起碼要英文keep up到,第時先有機會考到入心儀IS呀。

...

我都仲係唔係好理解 ESF 既排法..
想知 ESF 個 waitlist 係咪會一直 rollover 落去?
咁中途插過來報名既.. 係咪有 priority 就會插係我前面?
之前 in 左是否到時都要同其他中途報名既人一齊再 in 過?

TingTing0001 發表於 21-11-2 11:43

唔好等,等等下到 grade 6/7到時要 written assessment,難度又再高多d。留意下邊間擴充校舍易入d

TingTing0001 發表於 21-11-2 12:00

我都仲係唔係好理解 ESF 既排法..

遲過你報名但priority高過你(例如有sibling讀緊,而你咩都冇)。係,佢會早過你得到入學校嘅機會。

插班嚟講,以我理解,學校會有vacancy先叫waitlist 排最前嘅少數人(或者有幾多個位叫幾多個人)做assessment 同interview。

問ESF admissions 或者去IS版問下。

回覆樓主:

樓主你無講有什麼要求,最簡單方法係去教署網頁 search International  school 名單,逐間問下插班要排幾耐等,再決定申唔申請。如果樓主係認真選非主流學校,就可能要考慮埋 student mix, 中文水平,校捨設備 (我個人唔係好接受小學在商場或工廠區內商厦),當然每人要求唔同。小學課程分別唔會好大,亦可入了一間先,日後再轉。

melobi12 發表於 21-11-2 11:50
如果係遲左發現IS嘅好,想知有咩學校推介,我又會有其他分享

樓主呢啲情況我只能數下大路IS有邊 ...
Mount Kelly?  Are you serious?  Only if one is confident that it can survive.

https://www.thestandard.com.hk/section-news/section/11/234225/British-international-school-told-to-vacate-premises-in-Jordan

可以直接打去學校admission 問下

個waitlist應該係一直roll落去,但中間會插priority。Year 7應該要重新apply,有錯請指教。
‹ 上一主題|下一主題