用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Shrewsbury and Caterham
go

[英國] Shrewsbury and Caterham [複製鏈接]

想請問:孩子是讀得書的人,他想GCSE有很好的成績,又想有愉快的校園/寄宿生活,這兩間都很好,不知可否分享你們的意見,謝謝。
   1    0    0    0

根據agent 資料,caterham 寄宿人數只有175人,only 80% full boarder, weekend可能 會比較冷清
shrewsbury 有618 boarders, 100% full

回覆 snowyowl 的帖子

如果本身係讀得嘅人,是但一間都會考得好。
計寄宿體驗,一定係Shrewsbury好啲。
- Shrewsbury(~820人,~620full boarders)
- Caterham(~930人,~160boarders仲包weekly/flexi)

兩間近年都唔少香港/內地學生,咁寄宿比例低就意味主要交流時間(夜晚週末)留低嘅係東方人,俾唔到最全面嘅寄宿體驗。

Shrewsbury係傳統九大公學之一(雖然近年同其他八大爭咗少少),Caterham相對嚟講無乜歷史。計local reputation同network都係Shrewsbury高啲。而Caterham就受喜歡睇排行榜嘅香港家長歡迎喇。(我睇法可以睇返我日誌。)

點選擇睇你想要啲咩。歡迎PM討論。

snowyowl 發表於 21-12-2 10:57
想請問:孩子是讀得書的人,他想GCSE有很好的成績,又想有愉快的校園/寄宿生活,這兩間都很好,不知可否分 ...

讀得書點解唔揾再好啲嘅

有親友小朋友係讀得書的去咗Shrewsbury,佢小朋友喜歡運動但慢熱
,去咗兩星期己非常喜歡間学校,話老師同學非常友善
而且每科都分set,老師比香港的教學優秀很多

但你要預gcse其實非常简單听個小朋友講,佢每天除咗top school個時間做下功課,所有假期都冇温書
但仍考班頭三名之內

回覆 SinCnai 的帖子

謝謝分享。教學質素好很重要。Shrewsbury 會在班內排名次的嗎?

Sorry, 係級頭三名,學期尾校長頒獎不是班
我不清楚班有沒有排名
沒有問那麼詳細
只知道星期一至六,放學後都一定要參加活動

‹ 上一主題|下一主題