用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有沒有英國讀 Foundation 經驗可以分享
go

[英國] 有沒有英國讀 Foundation 經驗可以分享 [複製鏈接]

請問有沒有可以分享?

容不容易上返自己大學?經邊間好 eg  Kaplan / INTO / Study group / navitas 好?
有沒有要主要注意的地方?
會不會超收? 上返大學率好低?

謝謝!

7    0    0    0

回覆 aeiou_drm 的帖子

我女上年讀study group, 係比較易上, 考試有得重考.  唔知同個Course 有冇關, 佢係揀O左Cardiff University. 而家讀緊視光.
其實agent 會知, 可以問O下佢意見.  

aeiou_drm    發表於 21-12-11 16:19
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 21-12-8 15:05

我女上年讀study group, 係比較易上, 考試有得重考.  唔知同個Course 有冇關, 佢係 ...

Cardiff讀視光都出算出名,請問是不是英國讀3年,香港會承認?
]

Jennie 發表於 21-12-8 15:05

我女上年讀study group, 係比較易上, 考試有得重考.  唔知同個Course 有冇關, 佢係 ...

你好,借問聲你覧Cardiff 這城市好嗎?如天氣,環境,購買日常用品或食物多選擇嗎?謝謝(emoji)
http://hk.myblog.yahoo.com/

回覆 agnesbeebee 的帖子

英國大學讀3年DEGREE 就可以考視光牌, 香港視光學會係承認CARDIFF UNIVERSITY 考O既英國視光牌. 但入學後才知有D煩野, 我女10月27日至同我講佢原來要要搵專業人士(engineer/ accountant/ lawyer etc) 幫佢簽student registration identification form from general optical council. 死女包肯定overlooked email, 比得2日時間我. 我一訓醒就想起我老闆有英國則師牌, 咪捉老闆簽完比返佢交. 唔係都唔知點算, 之前AGENT 無講. 連我朋友女做VET/ OT 都唔需要呢D PROVE.
如果想讀埋MASTER 就可以去Manchester University讀.

其實foundation course 讀好少科(我女讀4科ONLY), 類似DSE. 所以好少升唔到上去. 我女全年響香港online 讀foundation, 我真係唔多覺佢讀書, 佢就叫我唔使擔心, 肯定自己一定升到. 我又無理佢. 科程有D 唔似DSE, 但唔會深過DSE.  當然由foundation 上大學都要interview, 自己做足功課, interview 唔會難. 好似平時傾偈咁.

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆 bkfans123 的帖子

Cardiff 響南部就無北部咁涷, 上2星期Edinburgh / Huddersfield 一帶都落雪, Cardiff 就唔會有雪. 到Cardiff 真係落雪就真係好涷好涷呀啦. 一般南部好少會落雪.
不過Cardiff 超方便, 返學只係行路, 去超市/ shopping centre 都可以行到. 慳好多車錢. 而去比較大型超市/ IKEA/ B&M ETC. 都有巴士到, APP 時間表都準.

反而Cardiff 仲未全面面授, 我女都係1星期返1-2日CLINIC 做PRACTICAL.

Jennie 發表於 21-12-9 21:14

Cardiff 響南部就無北部咁涷, 上2星期Edinburgh / Huddersfield 一帶都落雪, Cardi ...

謝謝你的資訊,你完全回應了我想知的事
我仔申請了明年入學,所以想先了解校外的事

仍未開始面授,那就在宿舍上堂嗎?那有沒有機會和其他同學溝通呀?
http://hk.myblog.yahoo.com/

中學定大學? 中學好多人揀 sixth college. 如果大學就建議住出面private student accommodation. 學校宿舍好舊, share kitchen d 人好dirty, 永遠用完唔會抹, 同埋唔會收包裹. 我寄過去, 佢要自己去郵局聆. 激到佢死,
我女都訂O左出年住第二度啦, 因為出面比較平又係studio 上年好快滿.

今年英國時報(唔記得返度講), 話Cardiff 安全城市級數跌O左, 我女又唔係好覺係咁. 總之有人聊佢, 佢就唔理急步行就算.  
係呀, 佢唔使返practical 日子就響宿舍online 上堂,

Jennie 發表於 21-12-9 22:15

中學定大學? 中學好多人揀 sixth college. 如果大學就建議住出面private student a ...

係大學呀,網上睇宿舍又吾覺舊,好在有你告知,謝謝
我想了解多少少,你女出年住studio是校內宿舍嗎?還是校外?是經什麼網訂?佢一個人住嗎?

可以!你上google map 睇佢返學係邊坐building, 出面選擇有好多。睇吓邊度最近,大學有hong kong society, 佢都都幾多活動,我女都係9月出去食飯,識咗班香港去讀master 同學仔,間中有出去飲茶,玩game. Cardiff 消費唔算貴,自己煮最抵。
‹ 上一主題|下一主題