用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Y12 轉校申請
go

[英國] Y12 轉校申請 [複製鏈接]

小朋友己在英讀書。請問想sixth form 轉校自己報名定經HK agent 報名好?(學校會prefer 那種?)

如自己報名,如何安排入學考試?家長要飛去英帶小朋友去學校應考?如不能,有乜放法支援?

謝謝
   0    0    0    0

回覆樓主:

原本想懶, 我問agent意見及幫忙申請, 發覺online form要自己填, 好多學校安排及結果通知只自己先收到, agent 真係可有可無。我只負責book的士比佢自己去,其他入學試及面試幫不了忙,阿女自由發揮。

入學考試同面試都唔使家長,所以家長無須要飛去英國。是否找agent 視乎你想考甚麼學校,現在已經二月,似乎是明年9月才轉校?今年9月似乎遲咗D。

入學考試同面試都唔使家長,所以家長無須要飛去英國。是否找agent 視乎你想考甚麼學校,現在已經二月,似乎是明年9月才轉校?今年9月似乎遲咗D。

如果搵agent 要確保對方跟得好,否則隨時耽誤申請,錯過報名時機。

多謝各位。
打算下年9月先轉。

咁即係要預放法幫小朋友去間學校考試。叫車或找朋友。。對嗎?

有冇其他野要留意?

謝謝

my_farm 發表於 22-2-2 12:18
多謝各位。
打算下年9月先轉。

你心儀間學校有幾遠?我小朋友上次想考嗰間係可以自己同學校夾日子,亦可以由agent安排監考。間學校距離我小朋友住嘅地方大約4個半鐘頭車程,同埋佢揀4科,要考返嗰4科嘅卷,預5個鐘頭考試,計埋根本冇可能即日來回,而且佢未成年又唔可以獨自住酒店。所以最後都冇親自去學校考。
8-)

my_farm 發表於 22-2-2 12:18
多謝各位。
打算下年9月先轉。

上網找幾間心儀的, 睇下入學試時間, 通常有程序表的。我只找三間,知道11月考, 但竟然同一星期, 有兩間即日來回;一間太遠, 要早一晚去host family住, 第朝去考。有些連面試一齊做, 想考scholarship另有份卷, 自己學校碰巧有評估, 我女超忙。建議報三、四間可以了。
‹ 上一主題|下一主題