用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科 ICT
go

選科 ICT [複製鏈接]

請問讀ICT 是否主要讀theory多。phy chem ict vs phy chem bio. 邊個組合喺大學選科廣啲。 因為完全未有idea將來想做咩。 因為小兒對 ict 同 bio都 ok.
   1    0    0    0

Phy chem bio ,比較多學系會加權,ICT 通常只當普通 elective

k66 發表於 22-6-17 11:19
請問讀ICT 是否主要讀theory多。phy chem ict vs phy chem bio. 邊個組合喺大學選科廣啲。 因為完全未有ide ...
我地同仔女講, 選科請為自己興趣選擇, 唔好因為將來想打咩工而去選一D自己唔鐘意的學科去讀

PCB M2都係我仔努力嘅目標,佢也鐘意ICT,聽過舊生講香港ICT唔夠人砌,課程可能也唔夠update,如果唔係真愛我會勸佢三思。

回覆樓主:

今年中三,即2025年考dse的話,ICT將會是第一年改制,和現在讀緊的大為不同了。

k66 發表於 22-6-17 11:19
請問讀ICT 是否主要讀theory多。phy chem ict vs phy chem bio. 邊個組合喺大學選科廣啲。 因為完全未有ide ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3866777&pid=49107126&fromuid=2408253
‹ 上一主題|下一主題