用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 TB Test
go

[英國] TB Test [複製鏈接]

請問如果7月剛由英國返港 之前嘅學生簽證已過期 要再申請過 咁要再做一次TB test?
   1    0    0    0

mamasprits 發表於 22-7-6 17:42
請問如果7月剛由英國返港 之前嘅學生簽證已過期 要再申請過 咁要再做一次TB test?
...
不用, 申請VISA時最好寫埋 "
  • I lived for at least 6 months in the UK and have been away from the UK for no more than 6 months

回覆樓主:

唔洗。申請新visa前離開英國少於6個月,喺英國住咗超過6個月, 同埋喺香港或者其他要照TB嘅地方住過少過6個月,都冇需要再照。舊年申請我地冇特別寫嘢,正常申請,冇問題。

我比boarding pass副本證明離英不超過半年。

請問亞仔上月剛剛回來,要再申請Visa入另一間學校,離英少過6個月,需唔需要再做T B Test?

回覆 mamasprits 的帖子

小兒在過去兩年在英國讀A level,上一次在英國逗留少於半年(2022年2月中至7月頭),那麼他似乎需再做TB Test了。由於他8月18才知成績,我現在並未知他能否入讀firm choice,甚至insurance choice,那麼我填學校名時,可以怎樣填?

如有甚麼要準備,未知我能請教哪個機構? 我已忘記大部份兩年前申請visa程序,亦不太清楚申請大學程序有甚麼不同,很煩惱…謝謝!

Lincolnmum 發表於 22-8-6 09:14

小兒在過去兩年在英國讀A level,上一次在英國逗留少於半年(2022年2月中至7月頭 ...
聖誕回港應該無所謂, 讀AL兩年應該當留英多過6個月, 不用再照BT.

Lincolnmum 發表於 22-8-6 09:14

小兒在過去兩年在英國讀A level,上一次在英國逗留少於半年(2022年2月中至7月頭 ...

舊年我哋申請visa入大學, 都研究過呢個問題, 有家長話佢agent建議照TB, 有啲話唔使。睇完英國政府網站,我哋自己計過:由申請visa日期計起最近一年內,留喺英國不足半年,但係加埋去杜拜wash out嗰三個星期就夠半年  (杜拜唔係listed country,去英國唔使照TB);而再出發去英國讀大學前留喺香港(如果有就要計埋其他要照TB嘅地方)冇超過半年,最後冇照TB, 申請visa嘅時候亦冇特別提供乜嘢資料。
‹ 上一主題|下一主題