用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK 開銀行戶口一問
go

[英國] UK 開銀行戶口一問 [複製鏈接]

阿女9月中才18歲, 所以趕不及在香港HSBC 開ONE 戶口  .  現在打算到咗英國先至去HSBC UK 開銀行戶口, 請問到時需要出示什麼文件呢?
   1    0    0    0

回覆 DYPT 的帖子

不用擔心,到了英國用wi-fi, 在手機上internet 返香港hsbc one website開返, 就可以啦!
reference link: https://www.youtube.com/results? ... +%E5%BC%80%E6%88%B7
或者現在叫老豆喺香港開一次, 試下先.這樣就萬無一失.

謝謝回覆.我和老公都開咗HSBC UK 戶口了, 只是阿女未夠18歲, 要去到英國才可以開戶, 上網睇過在英國開戶原來不是walk in, 要預先預約時間, 若文件唔齊又開唔到, 要再預約過, 所以想預先了解要帶齊什麼去開戶.

DYPT 發表於 22-8-6 08:25
謝謝回覆.我和老公都開咗HSBC UK 戶口了, 只是阿女未夠18歲, 要去到英國才可以開戶, 上網睇過在英國開戶原 ...

我記得只有兩樣野,就係住址證明和護照。如果大學升學,orientation 通常有information 教大學生點開銀行戶口,大學會有文件比學生。

謝謝

DYPT 發表於 22-8-5 20:51
阿女9月中才18歲, 所以趕不及在香港HSBC 開ONE 戶口  .  現在打算到咗英國先至去HSBC UK 開銀行戶口, 請問 ...
我孩子在UK開戶,當地HSBC要求他帶學校證明信證明是該校學生。

DYPT 發表於 22-8-6 08:25
謝謝回覆.我和老公都開咗HSBC UK 戶口了, 只是阿女未夠18歲, 要去到英國才可以開戶, 上網睇過在英國開戶原 ...

我小孩 16 歲 在 UK HSBC download 了 application form, 加學校開學時比的學生證明信,PASSPORT, walk in 開 ACCOUNT 的. 佢話預約好麻煩,HSBC 又在乎近,所以 walk in搞!銀行又 ok哦!不過要 2-3 星期才收到張 card. 其間用 cash 消費!

其實最煩係填個幾張 HSBC 申請表!

明白了, 謝謝大家回覆
‹ 上一主題|下一主題